September op de campus: deze drie evenementen wil je niet missen

September op de campus: deze drie evenementen wil je niet missen

Het collegejaar is weer begonnen. Wat mag je niet missen, waar moet je bij zijn? Univers geeft iedere maand drie tips. Met deze keer: ga kunst kijken in het Warandebos, leer hoe je een moord oplost en ontdek in hoeverre computers je gedachten al kunnen lezen.

Beeld: cottonbro / Pexels

1. Kunst kijken doe je in het Warandebos

Wie komt er niet graag in het Warandebos, de achtertuin van de universiteit? Studieboeken, e-mails en beursaanvragen verruil je er voor aarde, bomen en beestjes. Als het meezit loop je Siberische grondeekhoorns tegen het lijf. Of raadselachtige kunst: de Lustwarande is weer in forest, dit keer met de expositie Eartheaters, over de verregaande invloed die de mens heeft op de aarde. De rondleidingen zijn al lang en breed volgeboekt, maar wat let je om zelf op pad te gaan? Om kunst te waarderen heb je maar één iemand nodig. En dat ben je zelf.

* Lustwarande: Eartheaters
* Van 27 augustus tot 22 oktober in het Warandebos
* Met sculpturen van nationale en internationale kunstenaars

2. Zo los je een moord op

Moordzaken spreken tot de verbeelding en televisieseries daarover ook. Spanning gegarandeerd. Een afgescheurde vingernagel, vage camerabeelden, een verdwaalde haar in het gras: het meest minuscule detail blijkt vaak de dader te ontmaskeren. Is het echt zo makkelijk, of nemen televisiemakers een loopje met de feiten? Tijdens deze editie van Science Café vertelt forensisch arts Udo Reijnders je wat de mogelijkheden zijn in de echte wereld. En welke rol het gezond verstand speelt bij het oplossen van moorden.

* Science Café – Van letsel naar doodsoorzaak
* Donderdag 14 september, 20.00u in Paradox
* Udo Reijnders, forensisch arts bij de GGD Amsterdam en hoogleraar Forensische Geneeskunde (UvA)

3. Een computer kan je gedachten lezen

Niemand kan gedachtenlezen, toch? Dat zou wel eens kunnen veranderen. Denk na een lange werkdag aan een pizza margarita, en je telefoon bestelt er een. Zodat je bij thuiskomt meteen een punt kan pakken. Het is nog geen realiteit, maar kunstmatige intelligentie en de wetenschap brengen ons wel dichter bij een wereld waarin onze gedachten door computers te lezen zijn. Dat klinkt handig, maar ook eng. In dit symposium gaat er een wereld van grensverleggende mogelijkheden voor je open. En denk je na over hoe we onze gedachten gaan beschermen tegen pottenkijkers.

* Decoding your Thoughts: Can AI read your Mind?
* Donderdag 21 september, 16.45u in de BlackBox
* Met Harm Brouwer, Sjors Ligthart en Nathan Wildman van Tilburg University

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.