Opening MindLabs: Tilburg University opent haar deuren in de binnenstad

Opening MindLabs: Tilburg University opent haar deuren in de binnenstad

Al een aantal keer werd de opening van MindLabs vertraagd, maar aanstaande woensdag wordt het gebouw in de Spoorzone eindelijk feestelijk geopend. Het is hiermee de eerste TiU-locatie in de Tilburgse binnenstad.

MindLabs
Beeld: Thomas John

MindLabs is een samenwerking tussen Tilburg University, Fontys Hogescholen, ROC Tilburg en de gemeente Tilburg. Het is een plek waar innovatie op het gebied van digitale technologie vooropstaat, met als doel het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Er wordt samengewerkt met een dertigtal bedrijven, maatschappelijke instellingen en startups.

Nadat de coronapandemie de bouw en beoogde opening vertraagde, gooide een tekort aan bouwmaterialen en personeel opnieuw roet in het eten. Om te vieren dat het gebouw nu daadwerkelijk in gebruik is genomen, organiseert MindLabs daarom niet een openingsdag, maar een hele openingsweek. ‘De afgelopen periode is gebruikt om alles te testen. Nu alles echt compleet is, durven we het aan om officieel open te gaan’, vertelt Cora de Jonge, communicatiemanager van MindLabs.

En dat wordt deze hele week gevierd. ‘Op maandag is er een hybride evenement voor professionals uit de zorg en het onderwijs, met als thema ‘smart health’. Op dinsdag is de ‘smart education dag’, dan zijn er verschillende inloopactiviteiten vanuit ROC Tilburg, Fontys Hogescholen, maar ook van partners zoals Zwijssen en Ivy Works. Op woensdag is de officiële opening en op vrijdag is de afsluitende dag voor overige geïnteresseerden.’

Samenwerking

Met MindLabs wil de gemeente Tilburg samen met de provincie Noord-Brabant een sterke positie innemen op het gebied van digitale ontwikkelingen. Onder andere door samenwerkingen aan te gaan met diverse partners die verder reiken dan de provincie, benadrukt Cora de Jonge. ‘We werken samen met nationale organisaties als Interpolis, maar ook met internationale partners zoals DB Schenker en DPG Media. Tot nu toe hoeven we niet op zoek naar partners. Deze komen gewoon op ons pad.’

MindLabs kent zijn oorsprong bij de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ). In een zoektocht naar het moderniseren van de opleiding, begon FHJ samenwerkingen met mediabedrijven en ontstond er meer aandacht voor innovatie. Later sloot ook Tilburg University zich aan, waardoor het project breder werd ingezet. De universiteit voegt gespecialiseerde kennis toe op het gebied van kunstmatige intelligentie, virtuele werkelijkheid en datawetenschap.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt in dit nieuwe gebouw aan de Locomotiefboulevard 101? Tijdens de MindLabs-openingsweek zijn er activiteiten voor iedereen. Meer informatie over het programma vind je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.