Opnieuw nauwelijks vrouwelijke hoogleraren erbij, in Tilburg wel iets meer dan bij andere universiteiten

Opnieuw nauwelijks vrouwelijke hoogleraren erbij, in Tilburg wel iets meer dan bij andere universiteiten

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het percentage vrouwelijke hoogleraren met minder dan één procentpunt toegenomen. In Tilburg nam het aantal vrouwelijke hoogleraren iets meer toe dan bij andere universiteiten: gemiddeld is 28,3 procent van de hoogleraren hier vrouw.

Beeld: fizkes / Shutterstock

Dat blijkt uit de personeelscijfers van de universiteiten. Om precies te zijn: vorig jaar was 26,7 procent van de hoogleraren vrouw en nu is dat 27,6 procent.

Na de snellere stijging in de jaren 2017 en 2018 is er nu de klad in gekomen. In dit tempo zou het nog tot het jaar 2046 duren voordat er in Nederland evenveel mannelijke als vrouwelijke hoogleraren zijn.

Tilburg

De situatie verschilt per universiteit. Tilburg University en de Radboud Universiteit komen boven de twee procent groei uit. Daarmee zit Tilburg nu op 28,3 procent vrouwelijke hoogleraren, net iets meer dan het landelijke gemiddelde van 27,6 procent.

In Wageningen neemt het aandeel vrouwelijke hoogleraren met meer dan drie procent toe. Maar bij de Vrije Universiteit Amsterdam is het aandeel vrouwelijke hoogleraren achter de komma juist afgenomen.

Carrièreladder

Een trede lager op de carrièreladder zijn er meer vrouwen, al is het verschil met de hoogleraren niet heel groot. Eén op de drie universitair hoofddocenten is vrouw. Afgelopen jaar kwam er 1,4 procentpunt bij.

Van de docenten zonder onderzoekstaak is de meerderheid vrouw. Hetzelfde geldt voor het ondersteunend personeel, van de portier tot de beleidsmedewerker.

Onder promovendi zijn mannen nog altijd in de meerderheid, maar volgens het CBS behalen de afgelopen twee jaar ongeveer evenveel mannen als vrouwen de doctorstitel. Kennelijk doen mannen er iets langer over of halen ze minder vaak de eindstreep.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.