Deze drie evenementen wil je deze maand niet over het hoofd zien

Deze drie evenementen wil je deze maand niet over het hoofd zien

Duik in het verhaal van een zwarte slavenhouder en zijn familie, laaf je aan de geschiedenis van het strafrecht en vier de diversiteit. Drie evenementen met een historisch tintje die je deze maand niet wil missen.

Beeld: Amy Elting / Unsplash

1. Een zwarte slavenhouder

Loopjongen, futuboj en timmerman. Een rond 1800 geroofde Afrikaanse jongen verricht heel wat werk voordat hij zichzelf vrij kan kopen. Het lukt, maar wat dan? Hij krijgt de opvallende naam Albertus Van van de Vijver en wordt zelf slavenhouder. Zijn bijzondere verhaal, dat is uitgeplozen voor een biografie, hoor je deze avond. Wat waren zijn beweegredenen, welke plaats had hij als vrije zwarte man in een witte samenleving, en wat kunnen we hier vandaag de dag nog van leren?

* Erfenis van het Verleden: Gesprek over Slavernij en Familiegeschiedenis
* Woensdag 18 oktober, 19.30u in de LocHal (Tijdlab)
* Met auteur Tineke Bennema en achter-achterkleindochter Diahann Van van de Vijver

2. Misdaad en straf

Een man steelt met veel geweld een stel appels. Hak je op het dorpsplein zijn hand eraf, sluit je hem op in een tochtige cel of laat je de dader de buurt schoonmaken en help je hem bij een terugkeer in de maatschappij? Misdaad en straf, het is niet weg te denken uit een samenleving. De appels hebben inmiddels wel plaatsgemaakt voor iPhones en de straffen zien er niet meer uit zoals een paar eeuwen geleden. Tijd voor een brede terugblik. Hoe heeft het strafrecht zich ontwikkeld, is een andere manier van straffen altijd beter, en hoe zien straffen er in de toekomst uit?

* Geschiedenis van het Straffen
* Donderdag 26 oktober, 16.45u in de Blackbox
* Met universitair docent rechtsgeschiedenis Erik-Jan Broers

3. Een feestje van de diversiteit

De geschiedenis herschrijven omdat vroeger alleen witte mannen het voor het zeggen hadden. Radicaal of hoognodig? En is het de bedoeling om het verleden uit te wissen, of gaat het er meer om het opnieuw onder ogen te komen? Om daarbij ruimte te geven aan ondergesneeuwde of ronduit genegeerde verhalen, bijvoorbeeld van mensen van kleur, van een andere sekse of met uiteenlopende lichamelijke en cognitieve vermogens. Serieuze onderwerpen passeren dit festival de revue, en met muziek, dans en exposities moet het een feestje worden.

* ALL too HUMAN: Rewriting history
* Zaterdag 28 oktober, vanaf 13.00u in Theater de Nieuwe Vorst
* Met onder meer filosofen Martha Claeys en Georgina Mills, en historica Eline Pollaert

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.