Opnieuw iets minder studenten bij Tilburg University

Dit collegejaar staan er 19.506 studenten ingeschreven bij Tilburg University. Het aantal internationale studenten is licht toegenomen, het aantal Nederlandse studenten een beetje afgenomen. Voor het tweede jaar op rij stabiliseert het studentenaantal. Maar waarom is de groei gestopt?

Beeld: Jack Tummers

De jarenlange, sterke groei van de universiteit werd vorig jaar ineens onderbroken met een daling van het aantal studenten. Van 20.249 studenten in 2021-2022 nam het aantal af tot 19.927 studenten in 2022-2023. Deze vermindering heeft zich in het huidige collegejaar voortgezet: dit jaar daalde het totaalaantal ingeschreven studenten tot 19.506

Een kleine terugval is geen ramp. De universiteit barst al jaren uit haar voegen. De werkdruk onder docenten is hoog en studenten hebben meer moeite gekregen met het vinden van een werkplek of kamer. De universiteit zelf zegt dat een stabiel studentenaantal past bij de strategie: meer focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Met het strategisch plan uit 2022 mikte de universiteit er al op meer docenten aan te trekken, om de grotere groep studenten beter te kunnen bedienen.

Groei internationale studenten neemt af

Hoe is de groei van het aantal studenten geremd? Om te beginnen moesten de universiteiten van onderwijsminister Dijkgraaf stoppen met het actief werven van internationale studenten. De universiteit zelf wijst erop dat ze buitenlandse studenten er bovendien al ‘enkele jaren’ op wijst dat er een tekort is aan studentenwoningen in Tilburg.

Dit is het tweede jaar waarin de groei van het aantal internationale studenten aan Tilburg University afneemt. Sinds 2017 nam het aantal internationals jaarlijks toe met gemiddeld 14,5%. Dit collegejaar neemt het aantal internationals ‘slechts’ toe met 6,2%, wat zich vertaalt naar 279 extra internationale studenten.

Alsnog is bijna een kwart (24,5%, oftewel 4785) van de studenten aan Tilburg University op dit moment international.

Instroom

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten daalde dit jaar licht, dit geldt voor zowel internationale als voor Nederlandse studenten. Dit komt volgens de universiteit deels door de wat kleinere instroom van vwo-leerlingen naar de universiteit. 

Het aantal startende masterstudenten is juist merkbaar hoger, met een groei van 339 studenten (waarvan 202 Nederlanders en 137 internationale studenten). Dit komt grotendeels door de interne doorstroom van de relatief grote groep bachelorstudenten die 3-4 jaar geleden begon in Tilburg. Het aantal pre-masterstudenten is vergeleken met vorig jaar ongeveer gelijk gebleven, maar is nog steeds lager dan in de jaren daarvoor.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.