Universiteitsraad krijgt oude bekende als nieuwe voorzitter: Hans Haans

Universiteitsraad krijgt oude bekende als nieuwe voorzitter: Hans Haans

De universiteitsraad krijgt een nieuwe man met de hamer. Hans Haans neemt op 1 maart de plaats in van vertrekkend voorzitter Rien Wijnhoven. Haans, nu Associate Dean professionalisering aan de economiefaculteit, is geen onbekende binnen de uraad. Hij had tot 2019 een zetel namens fractie Onafhankelijken.

Beeld: Univers

Met Haans krijgt de universiteitsraad een voorzitter die de universiteit goed kent. Hij heeft hier marketing gestudeerd en is hier later ook gepromoveerd. Haans werkt aan de universiteit sinds de zomer van 2000. Eerst als docent, maar in de loop der jaren kwamen daar verschillende bestuurstaken bij. Hij was opleidingsdirecteur, directeur van het Econasium, had zitting in het College van Beroep voor de Examens en de examencommissie.

De ervaring van de vijf jaar dat hij zelf in de universiteitsraad zat, wil hij overbrengen in zijn nieuwe functie, laat hij weten. ‘Tijdens de jaren dat ik zelf, als vertegenwoordiger voor de Onafhankelijken, actief zitting nam in de universiteitsraad heb ik altijd met veel enthousiasme en plezier mijn rol vervuld. In mijn rol als voorzitter wil ik dit enthousiasme overbrengen op de universitaire gemeenschap, zodat medezeggenschap meer op waarde wordt geschat.’

Hans Haans (links) bij een vergadering van het Dagelijks Bestuur in 2017. Beeld: Univers

Flinke klus

Rien Wijnhoven, de vertrekkend voorzitter, heeft de Tilburgse universiteitsraad tien jaar geleid. Daarnaast was hij van 2016 tot 2023 ook voorzitter van LOVUM, de landelijke vereniging van universitaire medezeggenschap. Er wacht Haans een flinke en belangrijke klus, zoveel blijkt wel uit een interview dat Wijnhoven gaf aan ScienceGuide bij zijn afscheid bij LOVUM.

De medezeggenschap verkeert in zwaar weer. Er zijn bijvoorbeeld teruglopende opkomsten bij de medezeggenschapsverkiezingen en universitaire besturen maken vaak eerst onderling afspraken binnen UNL en gaan daarna pas met die plannen naar de medezeggenschap. Studenten en personeel moeten meer te horen krijgen hoe belangrijk de universiteits- en faculteitsraden zijn. Bestuurders moeten meer beseffen dat de medezeggenschap een goede partner is, aldus Wijnhoven.

Wijnhoven: ‘Uiteindelijk heb je allemaal hetzelfde doel: je wilt de organisatie beter maken, ervoor zorgen dat studenten goed en prettig kunnen studeren en het personeel prettig kan werken. Dat hebben bestuur en medezeggenschap gemeen. Tegelijkertijd moet iedereen goed diens rol kunnen spelen. Zo moeten er bijvoorbeeld wel een veilige omgeving, wederzijds respect en een goede informatievoorziening zijn. Dat laatste is nog altijd een van de moeilijkste punten.’ 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.