Huurwaakhond krijgt voet aan de grond in Tilburg, aantal meldingen meer dan verdubbeld

Huurwaakhond krijgt voet aan de grond in Tilburg, aantal meldingen meer dan verdubbeld

Te hoge huur, slecht onderhoud, misleiding, intimidatie of oplichting? Huurders met problemen kunnen sinds twee jaar terecht bij het loket van het Huurteam Tilburg. Het afgelopen jaar is dat bijna tweeduizend keer gedaan, vooral studenten wisten de weg naar de huurwaakhond goed te vinden.

Illustratie: Jeroen de Leijer

Het afgelopen jaar werd het Huurteam vaker ingeschakeld dan in het beginjaar, ruim twee keer zoveel. Er waren in de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023 ruim 1.921 meldingen en daarvan zijn 495 klachten terechtgekomen bij de Huurcommissie. Dat kan leiden tot flinke besparingen bij de Tilburgse huurders, berekent het team in een evaluatie van de twee pilotjaren.

Het had op kunnen lopen tot een besparing van iets meer dan een miljoen: 1.076.635,75 euro om precies te zijn. Had, want in werkelijkheid ligt het ware bedrag tussen 603.009 en 854.420 euro vanwege schikkingen, concessies door huurders en intrekkingen van klachten.

Het huurteam werd in 2021 door de gemeente Tilburg voor een pilot van twee jaar ingehuurd om onder meer meldingen van misstanden door woningzoekers en huurders te registreren. Ook moet het huurders ondersteunen bij mediatie, hulp met de Huurcommissie en eventueel verwijzen naar de sociale advocatuur. Vorige zomer besloot de gemeente al om ook na de pilot door te gaan met het Huurteam.

Intimidatie

Het afgelopen jaar is het team 345 keer ingeschakeld voor een puntentelling voor de huurprijs. In 291 gevallen blijkt de huur te hoog. Desondanks leidde dat in veel gevallen niet tot klachten of verlaging van de huurprijs, zo staat te lezen in de evaluatie. In een vijfde van de gevallen was dat uit angst de relatie met de verhuurder te verstoren.

En in 27 gevallen werd een klacht ingetrokken na intimidatie door de verhuurder. Bijvoorbeeld in het geval van twee samenwonende studenten die 752 euro betaalden voor een kamer van vijftien vierkante meter. Voor die kamer is 301 euro de correcte prijs. Maar de verhuurder wilde daar niets van weten. Klacht intrekken of vertrekken, liet hij het stel weten en deed daar voor de volledigheid meteen maar een niet-rechtsgeldige opzeggingsbrief bij. De klacht werd ingetrokken en het stel ontvluchtte het te dure (en bovendien onveilige) onderdak.

Naast klachten over te hoge huur, kreeg het huurteam ook klachten over slecht onderhoud, huurverhogingen en verhogingen van servicekosten. Vooral dat laatste gebeurde vorig jaar veel, vanwege hogere energiekosten. Klinkt logisch, maar het was niet altijd volgens de regels.

Misstanden

In het tweede pilotjaar telde het Huurteam ook 877 misstanden op de Tilburgse huurmarkt. Daaronder verhuurmakelaars die dubbele bemiddelingskosten berekenen. Dat mag helemaal niet, maar werd toch 29 keer gezien. Ook werd er 172 keer intimidatie geconstateerd. Agressie en bedreiging, maar ook dreiging met uitzetting, pesterijen en vernielingen. En daarbij gaat het niet alleen om knorrige huisbazen, maar ook vaak om verhuurbemiddelaars.

Er waren ook 95 meldingen van oplichting. Daarbij ging het vooral om internationale studenten die reageren op niet-bestaande kamers die bijvoorbeeld via Facebook worden aangeboden. Met vlotte praatjes en neppe contracten weten oplichters zo hun slag te slaan. Bijna de helft van die klachten zijn via Tilburg University bij het Huurteam terechtgekomen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.