Night University 2024: een avond van denken, dansen en zingen

Night University 2024: een avond van denken, dansen en zingen

Door de Palestina-protesten op de campus zou je het bijna vergeten, maar precies een week geleden is ook Night University gehouden. Het thema: feiten en fabels. Wat is waar en wat niet? Universfotograaf Jack Tummers was erbij en geeft een impressie.

Tijdens Night University komen donderdag 16 mei allerlei gezichtspunten voorbij, van filosofie tot poëzie, van klimaatwetenschappen tot goocheltrucs. Aan het einde van de avond kunnen een aantal feiten in elk geval onomstotelijk worden vastgesteld.

We blijven analoge wezens die het nodig hebben elkaar te ontmoeten, met een lichaam dat wil eten, drinken, lachen, dansen en zingen.

Ellen Deckwitz. Beeld: Jack Tummers

Ellen Deckwitz over ChatGPT: de dichter is dood, leve de dichter!

Dichter Ellen Deckwitz laat twee gedichten zien om te bepalen welke van de twee door AI is gemaakt (beide zijn door AI gemaakt). Ook heeft ze ChatGPT gevraagd een gedicht te schrijven over Johan Derksen en een kaars. AI ‘vergat’ de hele context van het voorval en schreef zomaar een gedicht, terwijl voor mensen de context van Johan Derksen en de kaars meteen duidelijk is. Technologie die de mens gaat vervangen? Het lijkt er nog niet op.


Peter Kuipers Munneke. Beeld: Jack Tummers

Peter Kuipers Munneke: bellen in oud ijs

Onderzoekers kunnen het CO2-gehalte meten in luchtbellen die eeuwenlang gevangen zijn in het ijs. Daaruit kunnen ze de temperaturen bepalen door de eeuwen heen. Meteoroloog Peter Kuipers Munneke vertelt een een complex verhaal met een leuke vergelijking met bubbeltjes in een glas cola.


DanceNation. Beeld: Jack Tummers

DanceNation: voor elk lijf een polonaise

Tenzij je Peter Kuipers Munneke heet en af en toe over gletsjers en Noordpoolijs kunt dwalen, hebben wetenschappers over het algemeen een zittend beroep. Ook tijdens Night University is het vooral een kwestie van zittend in collegezalen luisteren naar lezingen. Kijkend naar de Tilburgse studentendansvereniging DanceNation en tijdens de dansworkshops besef je weer dat je ook een lijf hebt.


Plastic Soup. Beeld: Jack Tummers

Plastic Soup klinkt goed

Of de plastic emmers en ander plastic afval uit rivieren of oceanen zijn opgevist, valt niet te zeggen, de muziek van de band Plastic Soup klinkt in elk geval erg goed. En het is een prettige overgang na de E. du Perronlezing en diverse andere toespraken tijdens de opening. Van praten en denken naar luisteren en ervaren.


Peter Achterberg. Beeld: Jack Tummers

Peter Achterberg en zijn complotten

Socioloog Peter Achterberg weet veel over complottheorieën. De meeste kent hij dan ook, maar als iemand uit de zaal iets roept over een theorie met betrekking tot Britney Spears, kent hij die toch nog niet. Een mens kan niet alles weten, maar het is wellicht wel een nieuw onderzoek waard.


Steven Kazan. Beeld: Jack Tummers

Steven Kazan in de knoop met vrijwilligers

Luchtige show, met kaarten, touwen en vrijwilligers uit de zaal. Die goochelaar Steven Kazan vervolgens aan elkaar probeert te koppelen. Je kunt ook nog eens fijn associëren over de truc van het touw en de knoop, het verdwijnen daarvan en het thema van de avond. Goochelen: je ziet iets gebeuren, maar het zit net iets anders in elkaar dan het lijkt. Dus wat is er dan precies gebeurd, wat is waar?


Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.