Ontsnappen aan tentamenstress in de speelkamer van de bibliotheek

Ontsnappen aan tentamenstress in de speelkamer van de bibliotheek

Studeren is niet altijd leuk en ontspannend, zeker niet in tentamentijd. Het kan zelfs leiden tot vermoeidheid en stress. Om daaraan te ontsnappen is er sinds deze week een pauzekamer in de bibliotheek. Met hangbanken, spellen, kleurplaten en een puzzel.

Speelkamer in de bieb met spellen en kleurplaten voor iedereen. Beeld: Univers

In het boek 1984 van George Orwell is Room 101 de kamer waar al je angsten werkelijkheid worden. In de universiteitsbibliotheek hebben ze hun best gedaan om van Room 111 het tegenovergestelde daarvan te maken voor vermoeide of gestreste studenten. Al op de eerste dag heeft een uitgeputte studente de ruimte gevonden en zich over een van de banken heen gedrapeerd, terwijl een ander de zinnen verzet met een kleurplaat.

‘We willen studenten een ruimte bieden waar ze zich even kunnen ontspannen,’ vertelt Daniëlle Kiens, teamleider van de bibliotheek. ‘Andere jaren waren er al massagestoelen. We kijken daar nu ook naar, maar we weten niet of dat nu mogelijk is.’ Ook werd er met de studentenfracties gekeken naar ontspanningsmogelijkheden buiten, ‘maar vanwege het weer hebben we daar even vanaf gezien.’

De studybreak room, in de noordoosthoek van de bibliotheek op de eerste verdieping, is in de tentamenperiode van 13.00 tot 17.00 uur open. Laptops zijn er niet welkom, maar er is wel gezorgd voor voldoende offline ontspanning met een schaakspel, dominostenen, speelkaarten, backgammon, scrabble en zelfs een 1000-stukken puzzel van het Van Gogh-schilderij Caféterras bij nacht. En er zijn natuurlijk kleurplaten voor iedereen.

Twister en meer dominostenen

Het ontbreekt aan niets, zou je zeggen, maar volgens de bezoekers klopt dat niet helemaal. Op de ideeënlijst in de kamer zijn al een paar suggesties ingevuld. De spellen UNO, Catan en Cards Against Humanity worden genoemd en ook Pictionary en Twister.

De eerste dagen wordt de pauzekamer nog maar mondjesmaat gevonden. Een tweetal studenten speelt backgammon, een andere vermaakt zich met het opstellen van een rij dominostenen. Er zouden wel meer stenen mogen zijn, vindt ze. Naast haar blijft een studente binnen de lijntjes met een kleurplaat. ‘Leuk hier,’ vindt ze, ‘ik ga hier vanaf nu elke middag naartoe.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.