Oh ja, de Europese verkiezingen! Dit gaan studenten op de campus stemmen

Oh ja, de Europese verkiezingen! Dit gaan studenten op de campus stemmen

Je bent het misschien glad vergeten, maar de verkiezingen voor het Europees Parlement staan vandaag voor de deur. Tenminste, voor Nederlandse studenten. Internationals hebben hun keuze inmiddels al gemaakt of stemmen soms op een heel andere dag. Tijd voor een rondje over de campus én een opfriscursus.

Student Kiril Veseljev. Beeld Ton Toemen

Er is geen verkiezing waar zo weinig Nederlanders voor naar de stembus gaan als die voor het Europees Parlement. De verkiezingen voor de Tweede Kamer, voor Provinciale Staten en de gemeenteraad zijn stuk voor stuk populairder, Europa delft het onderspit. Tijdens de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement kwam nog niet eens de helft van de stemgerechtigden opdagen: 41,8 procent bracht toen een stem uit.

Is dat vreemd? Eigenlijk niet. Veel stemmers vinden het Europees Parlement een ver-van-hun-bed-show, de campagnes staan op een lager pitje en er is veel minder media-aandacht voor. Als we een handvol studenten op de campus vragen of ze de mensen op onze meegebrachte foto’s herkennen – lijsttrekkers Tom Berendsen van het CDA en Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA, bijvoorbeeld – gaat er dan ook geen belletje rinkelen.

Wat het niet duidelijker maakt, is dat elke partij weer ingedeeld is bij een andere Europese fractie. Christelijke partijen als het CDA en de ChristenUnie zijn aangesloten bij de Europese Volkspartij, GroenLinks en Volt maken onderdeel uit van de Groenen/Europese Vrije Alliantie en D66 en de VVD zitten in het kamp van Renew Europe. Een stem op de ene partij is dus vaak óók een stem op een andere partij.

Europese geest op de campus

Dat betekent niet dat de campus van Tilburg University bevolkt wordt door mensen die niet gaan stemmen. Integendeel: als er een plek in de stad is waar de Europese geest ronddwaalt, dan is het hier. Veel studenten hebben de behoefte om hun stem te laten horen, niet geheel verrassend vóór Europa, wél geheel verrassend: vooral als een tegengeluid.

In het Dante-gebouw zit masterstudent Floor Nijenhuis (22) net bij te komen van een tentamen Fiscale Economie. ‘Ik vind Europa heel belangrijk. Dat krijgen we bij de studie ook wel mee: door samen te werken in Europa kunnen we zorgen dat de wereld eerlijker wordt, bijvoorbeeld als het over belastingen gaat. Toevallig heb ik gisteren de Kieswijzer ingevuld. Daar kwamen GroenLinks-PvdA en D66 uit.’

Student Floor Nijenhuis. Beeld Ton Toemen

Wordt het een van die twee? ‘Ik denk D66, ja. Ik had daar zelf alleen nooit aan gedacht.’ Nijenhuis en haar studiegenoten zijn een beetje geschrokken van de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij de PVV een monsterzege behaalde. Ze hoopt met haar stem op een pro-Europese partij een signaal af te geven. ‘De tendens op de universiteit is dat we wel moeten gaan stemmen om een beetje in verzet te komen tegen de plannen van het nieuwe kabinet. Wat het kabinet wil, dat kan eigenlijk niet.’ Zo is een stem voor het Europees Parlement ook vooral een tegenstem voor wat er in Nederland gebeurt.

Verkiezingen boeien niet

Aan de andere kant van het continent zijn de afwegingen welke partij te kiezen weer helemaal anders. ‘Europa heeft ons gered’, vertelt Jokūbas Jasas (20), eerstejaars student Data Science aan JADS. ‘Ik heb per brief gestemd op Laisvės partija, dat is een partij die naar links leunt. In Litouwen hebben we geen overduidelijke linkse partij, ze zijn meestal wat rechtsig.’

Worden de Europese Parlementsverkiezingen een beetje besproken onder internationale studenten? Dat valt wat tegen, denkt Jasas. ‘Er is helemaal geen discussie over, het is hier niet eens onderwerp van gesprek. Het Europees Parlement wordt denk ik als niet zo serieus gezien.’

De verkiezingen in Litouwen vinden pas aanstaande zondag plaats. Student Kiril Veseljev (19) is toevallig lid van de Laisvės partija en gaat deze week terug naar zijn thuisland. Hij kan dus gewoon in Litouwen gaan stemmen. ‘Mijn partij probeert Litouwen zo dicht mogelijk naar de westerse wereld bewegen als het om mensenrechten gaat. Ik hoop dat dat gaat lukken.’

Student Kiril Veseljev. Beeld Ton Toemen

Nu zitten er namelijk Litouwers in het parlement die een beetje koekoek zijn, zegt de eerstejaars student Global Law. ‘Er zit een gast in het Europees Parlement met een YouTube-kanaal die vertelt dat je ziektes kunt genezen door middel van de energie van de aarde. Ik snap niet wat hij daar doet. Het probleem is alleen dat Litouwers de Europese verkiezingen niet zoveel boeit, terwijl de Europese Unie voor ons land heel belangrijk is. Ik denk dat we mensen meer op het hart moeten drukken dat die verkiezingen er echt toe doen.’

Naar de Franse ambassade

Op een bankje in de zon zitten PhD-studenten Ronja Rönnback (26) uit Finland en Céline Angonin (26) uit Frankrijk. Voor Angonin wordt het stemmen nog best een uitdaging. ‘Ik ben absoluut van plan om te gaan stemmen, maar daarvoor moet ik me eerst bij de Franse ambassade in Den Haag laten registreren en pas daarna kan ik daar mijn stem uitbrengen. Dat is voor mij de beste optie, anders moet ik terug naar het Franse dorp waar ik vandaan kom en dat is negen uur hier vandaan. Ik kies in elk geval een pro-Europese partij.’

Studenten Ronja Thelen-Ronnback en Céline Angonin. Beeld Ton Toemen

Rönnback heeft een Nederlandse vriend en stemt via het Nederlandse stelsel. ‘Ik heb laatst de kieswijzer ingevuld en daar kwam D66 uit. Als het om Europa gaat, is dat denk ik een match, maar er zijn andere standpunten waarvan ik denk: misschien niet. Ik wil in elk geval niet dat Nederland de EU moet verlaten. De PvdA is misschien ook een optie, maar ik moet er nog even over nadenken.’

Studenten die hun stem willen uitbrengen, moeten dit jaar wel een blokje om. Vanwege de vrees voor onrust rondom het pro-Palestijnse protestkamp, is er geen stembureau op de campus. Stemmen kan wel iets verderop, bij de Avans Hogeschool aan de Cobbenhagenlaan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.