Palestine Solidarity Tilburg protesteert tijdens opening academisch jaar

Palestine Solidarity Tilburg protesteert tijdens opening academisch jaar

Met het begin van het academisch jaar staat ook Palestine Solidarity Tilburg weer paraat. Demonstranten verzamelen zich vandaag op het Professor de Moorplein, om vanuit daar naar het Cobbenhagengebouw te lopen. ‘Voor Palestijnen is er geen academische jaaropening.’

Palestine Solidarity Tilburg demonstreert bij de opening van het academisch jaar. Beeld: Jack Tummers

Na een zomerstop is Palestine Solidarity Tilburg (PST) terug op de campus met een protestmars. Terwijl om drie uur in het Cobbenhagengebouw het academisch jaar wordt geopend, verzamelen enkele tientallen demonstranten zich bij de Albert Heijn op het Professor de Moorplein.

De actiegroep grijpt de jaaropening aan om de oorlog in Gaza opnieuw onder de aandacht te brengen. ‘Er is geen academische jaaropening voor Palestijnen,’ aldus PST, ‘omdat er geen universiteiten meer zijn in Gaza.’ De demonstranten eisen nog steeds dat Tilburg University de banden verbreekt met Israëlische universiteiten en instellingen.

Opkomen voor onderdrukten

Christos, een oud filosofiestudent en een van de demonstranten, loopt mee omdat hij vindt dat je in het geval van genocide geen neutraal standpunt kan aannemen. ‘Ik wil opkomen voor de onderdrukten,’ vertelt hij.

Terwijl de protestgroep leuzen als ‘Tilburg uni you can’t hide, you’re supporting genocide’ over het Professor de Moorplein roept, valt er plots een zak met water hard op de grond. Iemand uit de flat erboven had het op de actiegroep gemunt. Later volgen er nog twee waterballonnen, waarop de groep besluit vanaf het plein over de campus richting het Cobbenhagengebouw te lopen.

In het Cobbenhagengebouw vindt op dat moment de opening van het academische jaar plaats. Alle deuren van gebouw C zijn gesloten, zodat de actiegroep niet naar binnen kan. ‘Tilburg University viert binnen feest en sluit hun studenten buiten,’ roept een van de actievoerders. De demonstranten bouwen daarnaast een informatiestand voor mensen die geïnteresseerd zijn in PST.

Advies over de banden

Voor de zomer stelden alle Nederlandse universiteiten in een open brief in dagblad Trouw dat zij niet van plan zijn banden te verbreken met een heel land. Universiteiten doen dit enkel wanneer de Rijksoverheid hier dwingend om vraagt.

De universiteit stelde voor de zomer wel een Adviescommissie Samenwerkingsverbanden in, om een algemeen mensenrechtelijk afwegingskader te ontwikkelen. Hoewel de adviescommissie eind juni met een advies zou komen, is dat nog altijd niet uitgebracht.

Ward Dobbelaere, een economiestudent aan de universiteit en tevens een van de woordvoerders van de actiegroep, heeft niet heel veel vertrouwen in de adviesgroep. ‘De adviescommissie is zich momenteel aan het voorbereiden om experts te gaan interviewen,’ vertelt Ward, ‘dus dat advies zal nog wel even op zich laten wachten.’

Een slechte zaak, vindt hij. ‘Want in de tussentijd zijn er al duizenden kinderen doodgegaan.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.