Van Cobbenhagen tot CUBE. Hier komen de namen van Tilburg University’s gebouwen vandaan
Tilburg University telt 25 gebouwen met verschillende namen. Waar komen deze namen allemaal vandaan? En heetten de gebouwen altijd al zo? Univers zocht het uit voor de 10 meest gebruikte gebouwen door studenten.
Warande
Het zelf weinig groene Warandegebouw is toch wel echt gebaseerd op het bos naast de universiteit genaamd de Oude Warande. Waar het gebouw de aandacht niet zo lang vasthoudt, doet het bos dat wel. De Warande is namelijk een ruim 300 jaar oud sterrenbos. De term sterrenbos kun je vrij letterlijk nemen. Het bos lijkt door alle paden die vanuit het midden wegtrekken namelijk op een ster. Leuk detail: als je goed oplet, kun je er Siberische eekhoorns zien. De beestjes zijn naar verluidt in 1973 ontsnapt uit de dierentuin die er toen zat.
Academia
Academia is met het geboortejaar 1972 ook al een Abraham. Het gebouw werd destijds ontworpen door Hugh Maaskant. Het, op goede dagen, zonovergoten gebouw werd aan het begin van de 21ste eeuw met de sloop bedreigd. Om dit tegen te gaan werd de actiegroep BAM (Behoud Architectuur Maaskant) opgericht. Hierdoor kan je nu niet alleen van dit gebouw genieten, maar kan het gebouw nu ook van de status gemeentelijk monument genieten. De naam Academia? Dat is een inkoppertje.
Cobbenhagen
De inmiddels opa van alle gebouwen is Cobbenhagen. Met een opening in 1962 draait het doolhofgebouw al 62 jaar mee met de universiteit. De naam Cobbenhagen is echter nog redelijk jong. Hoe het daarvoor heette? Simpelweg gebouw A, omdat het als eerste gebouw op de campus, de eerste letter van het alfabet toebedeeld kreeg. Wat je moet hebben gedaan om als eerst de naam van een gebouw te krijgen? De universiteit stichten. Dan krijg je er trouwens ook nog twee straatnamen en middelbare scholen met jouw naam bij.
Montesquieu
Het hoofdkwartier van de rechtenfaculteit is, heel verrassend, vernoemd naar de Franse denker Montesquieu. In de hal van het gebouw staat ook een klassiek borstbeeld van de vader van de scheiding der machten, geschonken door de aannemer. Het gebouw is in 2005 geopend, door niemand minder dan Mark Rutte, toen nog staatssecretaris.
Simon
Gebouw S staat voor de Amerikaanse nobelprijswinnaar Herbert A. Simon. De hal van het gebouw wordt dan ook gesierd door een portret en uitspraak van de geleerde duizendpoot: ‘One finds limits by pushing them.’ Het gebouw is overigens ook een kind van zijn tijd. Het diende niet alleen als werkgelegenheidsproject in de crisis van de jaren zeventig, maar ook als vluchtoordbij het vallen van een eventuele atoomboom. Simon huisvest namelijk een echte atoomkelder.
Goossens
Vraag je je inmiddels al af wie al deze grijze blokken heeft ontworpen? Architect Jos. Bedaux mag Goossens, Cobbenhagen, Simon en Koopmans op zijn naam zetten. Goossens werd samen met Koopmans opgeleverd, toen nog onder de naam C en B. Ja het kon dus nog minder origineel. Het gebouw is vernoemd naar de eerste rector van de Rooms Katholieke Handelshoogeschool, ofwel de vroege voorloper van Tilburg University.
Dante
Gebouwd voor de rechtenfaculteit, maar ingenomen door Geesteswetenschappen, dat is gebouw D. De D van dief? Nee, helaas. Met behulp van een prijsvraag werd de naam Dante aan het gebouw geschonken. Deze Italiaanse dichter dook zelf graag de hel in, maar het naar hem vernoemde gebouw op de campus is gelukkig de hemelse troon van de geesteswetenschappen.
CUBE
CUBE, in caps lock, werd in 2018 geopend en is daarmee het op één na jongste gebouw van de universiteit. De binnentuinen in de CUBE zijn geïnspireerd op de binnentuinen van gebouw C. En die zijn op hun beurt weer geinspireerd op middeleeuwse kloostertuinen. De CUBE is verder veel opener van aard, wat een metafoor voor transparantie moet zijn. Dit is duidelijk een gebouw waaraan het bestuur van de universiteit een hippere naam wilde geven.
Marga Klompé
Na een kort ‘hippe namen’ intermezzo, kwam Tilburg in 2024 toch weer met een klassieke naam opzetten: Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Het gebouw is naast de nieuwste ook de meest duurzame toevoeging aan het Tilburg University gebouwenimperium. De universiteit is duidelijk fan van Klompé, want de oud-politica heeft ook al een beeld in Dante op haar naam staan. Geïsoleerd met oude spijkerbroeken wordt de met eretitel benoemde Klompé nu nogmaals geëerd in haar eigen gebouw.
Koopmans
De grote gebouwbroer van Goossens valt met ruim twaalf verdiepingen zeker op. Tjalling Charles Koopmans valt als tweede Nederlandse winnaar van een nobelprijs evenzeer op, dus de naam is te begrijpen. Dat Tilburg School of Economics and Management zich in een pand genoemd naar een econometrist onderbrengt, staat ook als een huis. Het gebouw is, wegens daverend architecturaal succes, inmiddels wel al twee keer gerenoveerd.