Academici leren wetenschap beter te ‘verkopen’ aan politici en beleidsmakers

Academici leren wetenschap beter te ‘verkopen’ aan politici en beleidsmakers

Kennis en inzichten beter ‘verkopen’ aan politici en beleidsmakers. Dat is in het kort het streven van het Stevin Fellowship Programma van Tilburg University. Met dit doel is promovenda Alena van Geen van de rechtenfaculteit deze maand als eerste fellow aan de slag gegaan bij de Tweede Kamer.

Met een nieuw fellowship leren academici kennis en inzichten beter ‘verkopen’ aan politici en beleidsmakers. Beeld: Wikimedia Commons

Dat het soms lastig is om wetenschappelijke inzichten te slijten aan politici en beleidsmakers, weet Corien Prins als geen ander. Prins spreekt uit ervaring als hoogleraar aan Tilburg University, maar vooral als voorzitter van het belangrijkste wetenschappelijke adviesorgaan van regering, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). ‘Zo moet je als wetenschapper over competenties beschikken die je niet zo snel benut bij het verrichten van onderwijs en onderzoek,’ aldus Prins.

De Stevin Fellowship wil daar verandering in brengen. Het is een programma van het CoSPIRIT project, wat staat voor Competenties in Science for Policy – Inzichten en Reflectie Initiatief Tilburg. Dat project wordt gefinancierd met de Stevinpremie die Corien Prins in 2023 kreeg van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het CoSPIRIT project heeft als doel om ervaring met, en inzicht in, de benutting van wetenschap bij het maken van beleid te vergroten.

Want soms gaapt er een aardig grote kloof tussen de vaardigheden die academici aanleren aan de universiteit en competenties die van pas komen in de bestuurlijke praktijk, zoals het bewust zijn van de beleidscontext, het omgaan met weerstand of tegenwerking, het ‘rolvast’ blijven en het spreken van de taal van politici en beleidsmakers.

Alena van Geen treedt nu als eerste fellow aan bij de Dienst Analyse en Onderzoek (DAO) van de Tweede Kamer. Daar gaat ze ervaring opdoen met de manier waarop politici en ambtenaren omgaan met wetenschappelijke inzichten in beleidsvorming. De volgende stap is om te leren hoe die wetenschappelijke kennis beter ‘vertaald’ en ingezet kan worden in politiek en beleid.

Het is de bedoeling dat de komende vijf jaar zeker twee onderzoekers per jaar een fellowship aangaan in de praktijk van politiek en beleid.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.