Vijf jaar na de lockdown van de universiteit: ‘Ik miste de interactie en spontane gesprekken’

Vijf jaar na de lockdown van de universiteit: ‘Ik miste de interactie en spontane gesprekken’

Studeren en werken vanuit huis. Vijf jaar geleden was het bijna ondenkbaar, maar ineens werd het de keiharde realiteit. De universiteit ging op slot om de oprukkende coronapandemie het hoofd te bieden. Vier medewerkers blikken terug op wat dit voor hen betekende.

Beeld Jack Tummers

Half maart 2020 zaten we plotseling allemaal thuis, want de deuren van de universiteit gingen dicht. Het aantal coronabesmettingen liep hard op. Uit voorzorg schrapte Tilburg University colleges en tentamens. Mensen mochten de bibliotheek alleen nog in om boeken op te pikken en de mensa werd een plek om maaltijden af te halen.

De campus was verlaten, werken en studeren moest vanuit huis. Hoe kijken medewerkers en studenten terug op deze plotselinge omschakeling? En wat hebben ze ervan geleerd? Univers vroeg vier medewerkers, waarvan één alumnus, naar hun kijk op de lockdown van de universiteit.


Loes Janssen Beeld Jack Tummers

‘Door corona moesten we wel colleges opnemen’

Wie: Loes Janssen
Was toen: Universitair docent TSHD
Is nu: Universitair docent TSHD

‘Toen de coronacrisis begon, zaten we middenin een semester. Hierdoor moesten we halverwege vakken omschakelen, wat in het begin wat vreemd was. Later, toen de vakken volledig online waren, wende ik er bijzonder snel aan.

‘Ik had niet verwacht dat ik zo flexibel zou zijn, normaal ben ik namelijk best wel perfectionistisch en bereid ik me goed voor. Dat kon toen niet. Ik heb over mezelf geleerd dat ik dus prima kan schakelen.

‘De universiteit gaf ons de ruimte om het allemaal uit te zoeken en daar onze tijd voor te nemen, waar mogelijk. En ook als collega’s werkten we goed samen. Hoewel we fysiek niet bij elkaar waren, was er toch saamhorigheid op de digitale werkvloer. Dat was fijn.

‘Ik zat bij de opleidingscommissie, waar videocolleges al langer een onderwerp van discussie waren. Studenten waren enthousiast, maar docenten niet zo. Door corona moesten we wel. Corona heeft ons uitgedaagd om online onderwijs aan te bieden met de kwaliteit zoals we dat fysiek gewend waren.

‘Het enige nadeel is dat mijn collega’s en ik sinds corona aanzienlijk minder studenten naar colleges krijgen. Terwijl ik niets meer online deel, mijn vakken zijn daarvoor te tijdsgebonden.’


Paul Hoeijmans Beeld Jack Tummers

‘Vijftig mensen waren continu bezig met crisismanagement’

Wie: Paul Hoeijmans
Was toen: Directeur Facility Services
Is nu: Manager TiU Sports Center

‘Van de ene op de andere dag konden we ons gewone werk niet meer doen, waardoor we ons volledig op het crisismanagement konden storten. Er waren zo’n vijftig mensen continu bezig. Ook voor docenten stopte het werk plotseling. Pas na een aantal weken konden we via Zoom de eerste lessen weer oppakken.

‘Op een gegeven moment mochten de eerste mensen weer komen werken. Overal zetten we zuiltjes neer met desinfectievloeistof en plakten we voetstappen op de vloer die de looprichting moesten aangeven. We hebben denk ik zo’n veertig secretaresses gevraagd om te komen helpen met het plakken van die dingen. Dat werd een hele gezellige middag. Als ik nu door een collegezaal loop, dan zie ik nog wel eens ergens een verdwaalde sticker zitten.

‘We werden heel vindingrijk. We organiseerden online borrels en gingen wandelen in het bos zodat je elkaar toch nog even kon zien. En voor de tentamens hebben we een hele grote tentamentent gebouwd en zelfs nog tentamens in de ijsbaan georganiseerd.

‘Je ziet nog steeds de picknicktafels staan die geplaatst werden om buiten te werken. En in het sportgebouw staat schoonmaakmateriaal. Maar het belangrijkste gevolg is natuurlijk dat we echt goed digitaal zijn gaan werken. De mogelijkheid tot thuiswerken is door corona in een stroomversnelling gekomen.’


Lesley Haerkens Beeld Jack Tummers

‘Ik miste de spontane gesprekken tijdens colleges’

Wie: Lesley Haerkens
Was toen: Bachelorstudent Economie & Bedrijfseconomie
Is nu: Promovenda Quantitative Marketing

‘De overgang van fysiek naar online onderwijs was wennen, maar al snel werd duidelijk dat het goed werkt. Mijn colleges werden vaak via Zoom gegeven en meestal ook opgenomen, waardoor we ondanks de afstand de studiestof konden blijven volgen.

‘Ik miste de interactie en spontane gesprekken wel. In een fysieke setting ontstaan die vanzelf. Wat mij hielp, was dat ik een fijne plek had om thuis colleges te volgen. Ik denk dat dit erg belangrijk is. Na verloop van tijd werd het soms lastig om studeren en ontspannen te scheiden, want alles speelde zich af in dezelfde ruimte.

‘Na corona viel het me op dat sommige vakken de voordelen van online onderwijs nog steeds toepasten. Tijdens mijn master kreeg ik online kennisclips waarin de basis werd uitgelegd, terwijl fysieke hoorcolleges juist gericht waren op verdieping en discussie. Dit werkte voor mij erg goed: ik kon me alvast voorbereiden en de video’s later opnieuw bekijken als iets niet meteen duidelijk was.

‘Vooral bij vakken zoals statistiek en machine learning, waar structuur en herhaling belangrijk zijn, hielp dit. Bij taalcursussen, die ik tijdens corona online volgde, merkte ik dat het niet ideaal is. Een taal leer je toch het beste door voornamelijk face-to-face te oefenen.’


Frank van Oirschot Beeld Jack Tummers

‘De hectiek van alledag was ineens weg’

Wie: Frank van Oirschot
Was toen: Front office medewerker bibliotheek
Is nu: Front office medewerker bibliotheek

‘Na de bekendmaking van de lockdown hebben wij nog geen week thuisgezeten. Iedereen moest thuisblijven, maar als front office medewerkers van de bibliotheek waren we daarna gewoon weer op de campus. Wij kwamen bij elkaar en bedachten meteen een systeem waardoor mensen boeken konden reserveren.

‘Studenten en medewerkers konden hun aanvragen indienen en dan gingen wij orderpicken met speciale tasjes. Die tasjes konden ze tussen 11.00 en 13.00 uur oppikken bij het speciale ophaalpunt in het Koopmansgebouw.

‘Voor mezelf heeft de lockdown niet zoveel invloed gehad, al was het achteraf wel een gekke tijd. Alle gebouwen dicht, ook de bibliotheek. Allerlei zaken vielen stil. Daar ging ook een bepaalde rust vanuit, de hectiek van alledag was ineens weg.

‘Ik vond het ook wel een avontuur, het was zoeken naar de mogelijkheden, hoe kun je uitdagingen het hoofd bieden? Maar verder kwam ik hier nog elke ochtend en ik kon gewoon boeken uitzoeken, uitdelen en innemen.

‘Corona heeft niet zoveel aan mijn werk veranderd. Dat gold niet voor de bibliotheek zelf. We hebben in die periode een kleine renovatie gehad. Het tapijt moest nodig worden vervangen. Er kwam een herschikking van meubilair en boeken. We hebben de rustigere periode zo benut, we moesten daarvoor een paar weken in de zomer dicht.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.