Bij turnvereniging Saltare gaat het niet om podiumplaatsen maar om plezier
Als kleinste studententurnvereniging van Nederland onderscheidt T.S.T.V. Saltare zich niet met medailles of topresultaten, maar met een informele sfeer en plezier in de sport. ‘Vroeger dacht ik dat je alleen goed kon worden als je doorging tot je moest huilen. Hier leerde ik dat het ook anders kan.’

Het is woensdagavond. In de turnzaal van Kunst & Kracht in Tilburg-West hangt de geur van magnesiumpoeder en zweet in de lucht. Uit de speakers klinkt ‘Back in Black’ van AC/DC – duidelijke signalen dat er hier serieus gewerkt wordt. De leden van studententurnvereniging Saltare zijn net begonnen aan hun warming-up: een mix van loopoefeningen, sprongen en veel stretchen.
De training wordt vandaag geleid door bestuursvoorzitter Tewanka van Gils (24), die meteen opmerkt dat dit meestal de rustigste avond van de week is. Toch zijn er elf fanatiekelingen aanwezig. Dit is best wat, want met zo’n 40 leden is Saltare de kleinste studententurnvereniging van Nederland.
En daar zijn ze trots op. Op de t-shirts van het bestuur prijkt een afbeelding van de tekenfilmfiguren minions, een knipoog naar hoe Saltare bekendstaat in de studententurnwereld. ‘We zijn niet alleen de kleinste vereniging, maar onze kleuren zijn ook nog eens blauw en geel,’ zegt secretaris Annika Kokshoorn (22) lachend.
Voor iedereen
Saltare biedt lessen voor zowel beginnende als ervaren turners, wat ook blijkt uit de samenstelling van de groep: er is een grote variatie in leeftijd en niveau. Neem Tijmen Meuleman (19). Hij kwam vorig jaar – zonder enige turnervaring – via een vriend bij Saltare terecht, en is blijven hangen vanwege de gezelligheid. Hetzelfde geldt voor de 47-jarige Diederik van der Plas, die naast zijn fulltimebaan nog meerdere keren per week met de studenten meetraint.
Clubleven
Van tafeltennis tot boulderen en van vegan dineren tot theatersport: op Tilburg University is er een club voor iedereen. In de serie ‘Clubleven’ gaat Univers langs bij verschillende kleine verenigingen die de universiteit rijk is.
Veel vertrouwde gezichten dus, maar er is ook een nieuwkomer in de zaal. De Servische Sonja Rozental beweegt zo moeiteloos door de warming-up dat Van Gils haar vraagt of ze al eerder heeft geturnd. ‘Yes, I did gymnastics for ten years,’ antwoordt ze, terwijl ze vanuit een handstand soepel doorrolt in een koprol.
Na een kwartiertje warming-up mogen de leden zich opsplitsen en zelfstandig verder trainen. Over twee weken vindt het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) plaats, en sommige leden hebben nog flink wat te oefenen.
Door de hele zaal zijn mensen bezig op de balk, de brug met gelijke leggers en in de ringen. Sommigen fanatieker dan anderen. Meuleman doet een tevergeefse poging tot een ‘Iron Cross’ in de ringen, een oefening waarbij je met je armen volledig gestrekt in een T-vorm jezelf omhooghoudt. ‘Ik ben natuurlijk pas een jaar aan het turnen, en bij sommige oefeningen is het lastig om er écht goed in te worden,’ vertelt hij.

Tussendoor maakt bestuurslid Laura van den Aker (24) foto’s voor de Instagram en TikTok van de vereniging. Een canvas tasje wordt aan het been van lid Margaretha (21) gehangen, terwijl ze met één been in de lucht in ‘een bruggetje’ staat, een turnoefening waarbij je achterstevoren en ondersteboven op je handen in een boog staat.
Toxische wereld
Aan de andere kant van de zaal traint Bodhi Zouteriks (24) op de brug. Hij is al zeven jaar enthousiast lid van de vereniging en turnt al sinds zijn jeugd. Toch was zijn relatie met de sport niet altijd zo positief.
‘Turnen is best een toxische wereld, waarin je soms urenlang moet drillen op één oefening,’ vertelt hij. ‘Vroeger dacht ik dat je alleen goed kon worden als je elke training doorging tot je moest huilen, maar ik heb bij Saltare geleerd dat het ook anders kan.’
Hoewel hij inmiddels geen student meer is, is hij nog steeds lid. Zouteriks: ‘Ik heb mijn allerbeste vrienden hier ontmoet. De wedstrijden, borrels en activiteiten behoren tot de hoogtepunten van mijn studententijd.’
Knipoog
De wedstrijden zijn favoriet bij meerdere leden. Saltare doet niet mee aan nationale turnwedstrijden, maar is wel bij alle studentenkampioenschappen van de partij. Daar gaat het er volgens voorzitter Van Gils wel iets anders aan toe dan bij ‘normale’ turnwedstrijden. ‘Bij een NSK krijg je bonuspunten als je knipoogt naar de jury,’ vertelt ze. ‘Of twerken op de balk, dat levert ook nog wat op,’ voegt bestuurssecretaris Annika Kokshoorn toe.
Een ander hoogtepunt voor veel ‘Saltaren’ is het Tilburgse Carnaval Volleybal Toernooi (CVT). Volgens Kokshoorn verandert Saltare in aanloop naar het toernooi elk jaar in een volleybalvereniging: ‘We beginnen een paar maanden van tevoren al met oefenen, gewoon aan het einde van de turnles,’ vertelt ze. ‘Maar dan worden we alsnog laatste.’
Aan het einde van de anderhalfuur training zijn sommige Saltaren nog bezig met hun vloeroefening voor het aankomende NSK. Zouteriks wipt zichzelf nog even in een handstand en zingt ondertussen mee met Cher’s ‘Believe’. PR-manager Laura van den Aker gaat iedereen langs om te vragen of ze nog mee ‘een pilsje komen doen’ na de training. Daar zeggen de meesten geen nee tegen.
De club
Naam: T.S.T.V. Saltare
Opgericht in: 2011
Aantal leden: 39
Bijeenkomsten: 3 trainingen per week (maandag, woensdag, donderdag)
Meest bijzondere traditie: het Carnaval Volleybal Toernooi (CVT)