Wiktoria Kamińska, SAM: ‘We willen dat alle studenten gehoord worden’

Wiktoria Kamińska, SAM: ‘We willen dat alle studenten gehoord worden’

Een app voor alle universitaire zaken, een digitale collegekaart en meer opgenomen colleges, daar wil Wiktoria Kamińska (21) zich het komende jaar als lijsttrekker van fractie SAM voor inzetten. Ze is niet geboren, maar wel getogen in Nederland: ‘Ik vind het fijn om heel toegankelijk te zijn voor zowel Nederlandstalige als Engelstalige studenten.’

Wiktoria Kamińska van SAM. Beeld Ton Toemen

Wat moet er anders aan Tilburg University?

‘Er zijn natuurlijk heel veel dingen waar we tegenaan lopen. Het meest aansprekende is dat de digitalisering voor studenten beter kan. We willen bijvoorbeeld één overzichtelijke app hebben voor alles.

‘Nu heb je Osiris voor inschrijvingen voor je vakken en een aparte pagina voor je rooster en ook nog een aparte app voor het sportcentrum. Het is frustrerend als je voor elke app telkens opnieuw moet inloggen met een authenticator.

‘We weten dat het mogelijk is om één grote app te hebben met meerdere functies, dat hebben ze bijvoorbeeld in Utrecht. Het is dan heel makkelijk om een digitale studentenkaart daarin te stoppen.’

Wat gaat er wel goed?

‘Dat we nu gratis menstruele producten hebben, bijvoorbeeld in de neutrale toiletten in de Cube, en je kunt er om vragen bij de balie van de bibliotheek. Ze zijn van goede kwaliteit, dat is een stap vooruit. Het zou wel fijn zijn als dat uitgebreid kan worden naar meerdere gebouwen.

‘Een verbetering op het gebied van mentaal welzijn van studenten is dat we elke vrijdag een walk-in point hebben in de LocHal. Als studenten ergens tegenaan lopen, kunnen ze daar laagdrempelig hun verhaal kwijt bij getrainde vrijwilligers. Die kunnen je ook verder helpen, bijvoorbeeld met hulp zoeken op de universiteit, want soms is het best lastig om te vinden waar of bij welke persoon je precies moet zijn.’

Waar gaat SAM zich de komende periode voor inzetten?

‘Behalve een overzichtelijke app willen we dat het hybride onderwijs beter wordt georganiseerd. Voor studenten die af en toe ziek zijn, of chronisch ziek zijn, en daardoor colleges niet kunnen bijwonen, is het soms best lastig om te vragen of colleges online beschikbaar gemaakt kunnen worden. De lat ligt daarvoor heel erg hoog.

Verkiezingen op de campus

Het is weer bijna verkiezingstijd op de campus. Van dinsdag 29 april tot en met donderdag 1 mei kiezen studenten wie hun vertegenwoordigt in de medezeggenschapsraden van Tilburg University.

In de aanloop naar de verkiezingsweek publiceert Univers interviews met de lijsttrekkers van de mezeggenschapspartijen. Wij zijn zij en waar staan ze voor? En waarom moet je op hun partij stemmen?

‘We willen heel graag dat colleges voor iedereen toegankelijk zijn en dat iedereen de kans heeft om goed te studeren. Soms kunnen studenten niet komen door stakingen. Of studenten kunnen niet goed leren in een collegezaal, bijvoorbeeld vanwege ADHD of autisme. In een hele grote studie, zoals psychologie bijvoorbeeld, zit je met twee, driehonderd man in een collegezaal, dan is het lastig om te begrijpen wat er wordt uitgelegd.’

Waarom moeten studenten op SAM stemmen?

‘Wat ik heel mooi vind aan SAM is dat we ons inzetten voor alle studenten. We willen dat alle studenten gehoord worden, want iedereen verdient een stem. Veel studenten zijn zich er niet bewust van hoeveel invloed je eigenlijk hebt in de Universiteitsraad.

‘Je hebt natuurlijk te maken met beleidsplannen en trage processen, maar het is belangrijk dat studenten daarin gehoord worden. Uiteindelijk vormen studenten de universiteit, niet alleen de professoren en de andere mensen die hier werken.

‘Het is belangrijk dat je studentenleven fijn en gemakkelijker wordt’

‘Naast de grote zaken zijn er veel kleinere dingetjes waar we geen genoegen mee nemen. Dat er geen menstruatiekastjes waren. En dat er geen chocomel meer was in de automaten. Dat is iets kleins en nu het er weer is, verandert het misschien niet heel veel. Maar het helpt je wel de dag doorkomen. Het is belangrijk dat je studentenleven fijn en gemakkelijker wordt en minder stressvol, het moet gewoon de mooiste tijd zijn van je leven.’

Wat moeten we over jou persoonlijk weten?

‘Ik heb ADHD en best veel ervaring met studievertraging en hulp zoeken. Hoe lastig dat eigenlijk is. Als je het zelf meemaakt is het zo anders dan het als verhaal horen van een ander. Daarom vind ik het fijn om in de Universiteitsraad te komen.

‘Zelf heb ik alleen ADHD, maar in mijn omgeving heb ik vrienden en vriendinnen met functiebeperkingen of lastige thuissituaties. Zo heb ik een algemener beeld van hoe het leven van studenten zich af kan spelen en welke tegenslagen je tegen kunt komen.

‘Ik ben ook Pools, vandaar mijn naam. Veel mensen denken dat ik international ben, maar ik woon hier al vanaf mijn derde. Daardoor heb ik een heel groot perspectief als het gaat om Nederlandse studenten en internationale studenten. Want ik woon hier mijn hele leven en heb veel vrienden die Nederlands zijn, maar sinds ik aan Tilburg University studeer heb ik ook superveel internationale vrienden.

‘Vanuit hen begrijp ik alle struggles en de lasten waar ze tegenaan lopen. Tegelijkertijd ken ik het Nederlandse perspectief. Ik vind het fijn om heel toegankelijk te zijn voor zowel Nederlandstalige als Engelstalige studenten.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.