Last van faalangst? ‘Van falen kun je juist leren’
Met open gesprekken, praktische tips en een vleugje humor trapt de Student Wellbeing Week af met een workshop over faalangst. Studenten en medewerkers komen samen om te leren dat falen niet het einde is, maar juist het begin van groei.

Zonnestralen schijnen door de ramen van de Cube terwijl Max Remmerswaal van fractie SAM enthousiast de eerste workshop van de Student Wellbeing Week opent. ‘Ik ben blij dat iedereen er is, want mentale gezondheid is heel belangrijk.’
In de week die in het teken staat van mentale gezondheid organiseren verschillende verenigingen en studentenpartijen lezingen, workshops en andere activiteiten. Op maandag is het overkoepelende thema ‘De kunst van het loslaten’. SAM en TiGeAK trappen af met een workshop over faalangst.
Faalangst
‘Ben ik bang voor een spin, of is er meer aan de hand?’ begint Laura Curta na een korte introductie. De derdejaars psychologiestudent geeft de faalangstworkshop in samenwerking met Vita Community, waar zij als vrijwilliger actief is. Vita Community gaat met studenten op zoek naar zingeving, onder andere door het geven van workshops.
‘Het gaat eigenlijk over hoe we ons verhouden tot die spin,’ vervolgt Curta. Je hebt een situatie. En vervolgens heb je gedachten over die situatie, waar je op kunt reageren met gedrag en emoties. Met de laatste drie pijlers gaat de groep die zich voor de workshop heeft aangemeld aan de slag.
Niet alleen studenten, maar ook medewerkers willen meer leren over faalangst. Bibi Mulders, studieadviseur bij de bachelor Global Law, vertelt: ‘Ik merk dat veel studenten last hebben van faalangst. Ik ben hier om hen uiteindelijk beter te kunnen helpen, al herken ik mezelf ook wel in sommige klachten hoor.’
Hulpeloosheid
Curta legt uit wat de vier wortels van faalangst zijn. ‘Je hebt het vermijden van een prestatie: je ontwijkt moeilijke situaties. Je kunt ook last hebben van schaamte, waardoor je het gevoel hebt dat je een minder goed persoon bent als je faalt.’
Ze vervolgt: ‘Jezelf in de weg zitten is een andere wortel, waarbij je een situatie zó inricht dat je de verantwoordelijkheid kunt verschuiven als de uitkomst je niet bevalt. Tot slot is er de aangeleerde hulpeloosheid. Daarbij geloof je dat je niets kunt doen om aan je eigen succes te werken.’
Via een test ontdekken de deelnemers van welke wortels van faalangst zij het meeste last hebben. De antwoorden worden besproken met de groep. Er hangt een vriendelijke sfeer in de zaal en iedereen gaat bevlogen met elkaar in gesprek.
Hulp zoeken
Maar wat kun je eigenlijk doen aan faalangst? ‘Niet veel’, is er op de PowerPointpresentatie te lezen. Dat valt even tegen. Gelukkig hoeven de deelnemers niet zonder hoop naar huis. Er zijn wél een aantal tips: laat je emoties toe, reflecteer op de situatie, geef jezelf tijd om te rusten, pas eventueel je plan aan en zoek, indien nodig, hulp bij anderen.
Curta drukt de deelnemers nog op het hart dat falen óók veel voordelen heeft. ‘Het leert je onder andere flexibiliteit, zelfacceptatie, geduld, wat succes betekent, en wat er echt toe doet.’ En dat is ook wat waard.
SAM, TiGeAK, Olof, Vidar en Plato organiseren in 2025 samen de Student Wellbeing Week. De week vindt plaats van 19 tot en met 23 mei. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, van faalangstworkshops tot kickboxen. Meer weten?