Beats en balans: muziekworkshop helpt studenten met mentale gezondheid
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: dj’s en producers in spé. Ook op Tilburg University wordt een lading studenten klaargestoomd voor een mogelijke muziekcarrière. Maar het draait niet alleen om de muziek – ook hun mentale gezondheid staat centraal.

Hoe wek je bij studenten interesse voor mentale gezondheid? Dat vroegen studenten Oliwia Wintoniak en Iris Kieboom van studentenvereniging Vidar zich af ter voorbereiding van de Mental Wellbeing Week. Na een goed brainstormmoment kwamen ze op dj-producen. ‘Dat is hip én actueel en trekt daardoor echt studenten aan,’ vertellen ze enthousiast.
Met succes: de workshop zit aardig vol met beginnende producers. En het mentale gezondheidsaspect? Dat zijn de meiden zeker niet vergeten. ‘Muziek kan effect hebben op je emoties,’ zeggen ze. Daarom hebben ze niet alleen een producer uitgenodigd, maar ook een muziektherapeut.
Muziek en gevoel
De workshop begint met een korte uitleg van muziektherapeut Hetty van Ooijen. Ze laat verschillende nummers horen, waarna de studenten mogen benoemen welk gevoel de muziek bij hen oproept.
Eerst klinkt Always Remember Us This Way van Lady Gaga door de zaal. De studenten luisteren aandachtig en benoemen dat het nummer hen een verdrietig en melancholisch gevoel geeft. Niet veel later verschijnen er voorzichtige grijnzen en danspasjes als de studentenklassieker Dakterras van Swifty Official uit de speakers dreunt.
Van Ooijen legt uit hoe ritme en beat invloed hebben op de emoties die muziek kan oproepen. Ze geeft ook een tip voor wie rust zoekt in muziek: ‘Als je weet wat je hartslag is, dus het BPM (Beats Per Minute) van je hart, kun je een nummer kiezen waarvan het BPM net iets lager ligt dan je eigen hartslag. Daar worden mensen rustig van.’
Producen in de praktijk
Na de uitleg mogen de deelnemers zelf aan de slag. De koptelefoons worden om de nek gelegd en de studenten kijken wat geïntimideerd naar de mengpanelen. De tientallen knoppen met flikkerende lichtjes lijken ingewikkeld, maar Jip van Krieken van Djproducer.school neemt ze stapsgewijs mee.
Eerst verkennen ze de samplepad. Daar staat een verzameling aan korte geluidsfragmenten op. Door samples op de juiste momenten in een vierkwartsmaat te plaatsen, bouwen ze langzaam maar zeker een eigen beat op.
Met de samples willekeurig plaatsen ben je er echter nog niet. Daarom laat van Krieken zien hoe je de samples kunt plaatsen om bijvoorbeeld een simpele housebeat in elkaar te zetten. Een housebeat bestaat in de basis namelijk enkel uit een kick, clap en een hihat.
De studenten hebben er zichtbaar plezier in, al komt het herhaald beluisteren van dezelfde sample soms de oren uit. ‘Dit is eigenlijk wel een heel schel geluid, kunnen we een andere kiezen?’ vraagt een van hen.
Laat maar horen
De workshop wordt afgesloten met een luistersessie. Elke student laat zijn of haar eigen beat horen. ‘Dat vinden deelnemers altijd spannend,’ vertelt Van Krieken.
Omdat het vandaag niet alleen om muziek gaat, maar ook om mentale gezondheid, leggen de studenten uit welke emotie ze met hun beat wilden oproepen. De één gaat voor een gezellig festivalgevoel, de ander kiest voor een rustig, studeerproof nummer. Alles mag en alles is goed.
SAM, TiGeAK, Olof, Vidar en Plato organiseren in 2025 samen de Student Wellbeing Week. De week vindt plaats van 19 tot en met 23 mei. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, van faalangstworkshops tot kickboxen. Meer weten?