Nieuwe OER na veel overleg door alle faculteiten aangenomen

Nieuwe OER na veel overleg door alle faculteiten aangenomen

Regels over examinering moeten volgens het College van Bestuur van Tilburg University gelijkgetrokken worden tussen alle faculteiten. Maar niet alle faculteitsraden waren het daarmee eens. Toch hanteren de faculteiten nu dezelfde OER. Univers zocht uit hoe dat zit.

Beeld: Achira22 / Shutterstock

In de OER (Onderwijs- en Examenregeling) van 2024-2025 staat onder andere dat de herkansingsregeling bij Tilburg University wordt aangepast. Voorheen telde het hoogste cijfer wanneer studenten een herkansing deden, maar voortaan geldt het laatst behaalde cijfer.

Die regeling is al een jaar van kracht, dus waarom hebben we het er nu nog over? Pas recent zijn alle faculteitsraden het eens geworden met het College van Bestuur (CvB) over de nieuwe examenregelingen. Toen de faculteitsraden vorig jaar gingen stemmen, waren ze het er namelijk niet allemaal mee eens.

Het stemproces

Van de vijf faculteiten stemde alleen Tilburg Law School (TLW) in met de OER zoals die is doorgevoerd. Zij zijn tevreden over de nieuwe herkansingsregeling, hoewel zij ook veel overleg met het faculteitsbestuur hebben gehad. ‘Dit beleid is meer in lijn met de standaarden van andere toonaangevende rechtenfaculteiten in Nederland. Zo blijft de rechtenopleiding in Tilburg van hoog niveau,’ licht studentenpartij Vrijspraak toe.

‘In de faculteitsraden van TiSEM en TSB is in eerste instantie tegen de nieuwe regeling gestemd. De faculteitsraad van TST stemde alleen in op voorwaarde dat er een overgangsregeling van toepassing zou zijn. In de faculteitsraad van TSHD is enkel vóór de nieuwe regeling gestemd doordat een van de studentenleden afwezig was, waardoor de personeelsleden in de meerderheid waren,’ vertelt Max Remmerswaal van Fractie SAM.

Richtlijn van het CvB

‘Doordat het hebben van verschillende herkansingsregelingen per faculteit praktisch niet uitvoerbaar bleek, heeft het CvB ervoor gekozen om één richtlijn uit te vaardigen. Hierdoor werd de nieuwe herkansingsregeling per direct ingevoerd en werden de meeste faculteitsraden dus overschaduwd,’ legt Remmerswaal verder uit. Inmiddels moeten de raden alweer stemmen over de OER van 2025-2026.

Fractie SAM zegt deze gang van zaken te betreuren, evenals het afschaffen van het oude herkansingsbeleid, en blijft verder scherp op de kwaliteit van het onderwijs met deze nieuwe regeling. Ook Fractie Front geeft aan voortdurend in gesprek te blijven met het CvB, om deze manier van het doorvoeren van regels in de toekomst te voorkomen.

Gesprekken voor de toekomst

Studentenpartij TiSEM ging als laatste akkoord met de nieuwe OER. ‘We vonden dat er nog wat haken en ogen zaten aan de OER, maar vooral aan de manier waarop die vorig jaar aan de studentenpartijen is opgelegd. Inmiddels hebben we er veel gesprekken over gevoerd en heeft het CvB laten zien dat het studentenparticipatie wel degelijk serieus neemt,’ verklaart Sander Patel van studentenpartij TiSEM.

‘Ze hebben bijvoorbeeld een werkgroep ingesteld, waarbij studenten via een keuzemenu zelf nieuwe regels konden selecteren. Daarnaast is er nu een nieuwe functie binnen de universiteit, waarbij een collega de verantwoordelijkheid krijgt over het OER-proces en studenten hierin moet betrekken. Na al deze positieve ontwikkelingen heeft TiSEM dus ingestemd met de OER voor 2025-2026,’ aldus Patel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.