Halbeheffing dupeert ook deeltijdstudent

Deeltijdstudenten, duale studenten en voltijdstudenten krijgen dezelfde behandeling. Alle partijen mogen maar een jaar uitlopen op de nominale studieduur. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) houdt vast aan zijn plan om deeltijdstudenten en duale studenten even snel te beboeten als voltijdstudenten.

Zijlstra schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. “Er zijn geen goede redenen zijn om voor deze categorie studenten een uitzondering te maken. Deeltijdstudenten vallen dus ook onder dit wetsvoorstel. Dat betekent dat zij per bachelor, en masteropleidingen één jaar mogen
uitlopen en dat daarna het verhoogde wettelijke collegegeld geldt.”

De SGP had de staatssecretaris gevraagd hoe in het wetsvoorstel rekening wordt gehouden met deeltijdstudenten. Zij veronderstellen dat ‘wanneer voltijd, en deeltijdstudenten kennelijk gelijk kunnen worden behandeld het begrip deeltijdstudent zinledig is geworden.’

Ook het CDA wilde een nadere toelichting op de
gevolgen van het wetsvoorstel voor deeltijd, of duale studenten. Zij vragen of het mogelijk is om op tijd af te studeren, indien een deeltijdstudent een stage moet lopen en dus geen aangepast opleidingsprogramma krijgt aangeboden.

“De instellingen hebben de ruimte het onderwijsaanbod naar eigen
inzicht in te richten. Indien een stage onderdeel uitmaakt van de deeltijdopleiding, kan de vormgeving van het onderwijsaanbod dus zodanig worden ingericht, dat de student in dezelfde periode als bij een voltijdse opleiding het onderwijs succesvol kan afronden,”, stelt Zijlstra in zijn antwoord.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.