Van Oorschot: ’toegangscontroles bij bibliotheek’

In drukke periodes komen er mogelijk toegangscontroles bij de bibliotheek op de universiteit. Alleen mensen met een geldig pasje, mogen dan binnen. Dat maakte collegevoorzitter Hein van Oorschot bekend tijdens de commissie Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad.

Van Oorschot reageerde op vragen van studentenfractie Front over het nieuwe studentenstatuut. Daar staat in dat iedereen die gebruik wenst te maken van voorzieningen van de universiteit, zich ook bij de universiteit in moet schrijven als student of extraneus. Front vroeg zich af hoe dat zich verhoudt met de bestaande regeling met Avans Hogescholen, waarin is afgesproken dat de hogeschoolstudenten gebruik mogen maken van voorzieningen van de UvT.

Van Oorschot: “We geven de Avans-studenten nu geen recht op voorzieningen, maar we laten ze toe. Die afspraak is vooral gemaakt vanwege de aanwezigheid van de juridische hogeschool. Ons studentenaantal stijgt echter. De druk op onze voorzieningen neemt toe, met name in tentamenperiodes. Vanwege die groei sluit ik niet uit dat we bij bepaalde voorzieningen zoals de bibliotheek en het restaurant kaartcontroles gaan uitvoeren in drukke periodes. Hoewel de druk in het restaurant is afgenomen door de komst van extra horeca.”

Zijn antwoord leidde tot nieuwe vragen van Korrie van Helvert van de Abvakabo-fractie. Zij is geen voorstander van controles aan de deur, omdat de universiteitsbibliotheek ook een regionale functie heeft. Sommige boeken zijn alleen hier in te zien. Van Helvert heeft liever dat alleen bij de studentenwerkplekken gecontroleerd wordt. Van Oorschot: “In principe is alles een studentenwerkplek, ook de tafels waar geen computer staat. Je moet dan overal gaan controleren, dat lijdt tot een ingewikkelde bureaucratie. De meest duidelijke controleplek is de ingang. Mensen met een lenerskaart krijgen natuurlijk wel toegang.”

Op welke termijn de universiteit gaat controleren, is onduidelijk. Van Oorschot: “Ik zeg niet dat we het gaan doen. Maar de druk stijgt. Er zitten hier ook middelbare scholieren die leren voor hun eindexamen. Ik heb daar geen problemen mee, zolang we plek hebben voor onze eigen studenten. Er zijn  perioden van spanning. Ik wil de mensen uit de regio graag bedienen. Maar als we gedwongen zouden worden om te kiezen, gaan eigen studenten en eigen medewerkers voor. Mijn prioriteit ligt bij deze instelling, niet bij de buren.”

De aanwezigheid van hbo-studenten die studentenwerkplekken innemen, zorgt al langer voor ergernis onder UvT-studenten. Zo schreef Sven van Hegelsom,
student Bedrijfseconomie, begin dit jaar al een veel bediscussieerde opinie voor UniversOnline over zijn ergernis.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.