Universiteit past persbericht over melk aan

De Wageningen Universiteit heeft een persbericht over een melkonderzoek aangepast. In het bericht, eind 2010 gepubliceerd, werd gesteld dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten.   Volgens de universiteit was dat iets te stellig gebracht. In het herziene persbericht werd ook de onderkop ‘Joris Driepinter had toch gelijk’ geschrapt.

Nu staat er dat Joris Driepinter gelijk lijkt te krijgen. De Stichting Wakker Dier startte vorige week een proefproces bij de Reclame Code Commissie tegen de universiteit. Volgens Wakker Dier zijn de gezondheidsclaims over melk onjuist en is het onderzoek betaald door de zuivelindustrie.

Overigens liet de universiteit vorige week nog weten dat er niets mis was met het onderzoek.  Het zou om een zorgvuldige studie gaan. “Het artikel is door de financiers (Nederlandse Zuivelorganisatie, NZO) niet vooraf beoordeeld toen het werd aangeboden aan de American Journal of Clinical Nutrition. Het onderzoeksartikel is door het tijdschrift onderworpen aan een z.g. peer-review proces, waarbij internationale collega-wetenschappers de resultaten en bijbehorende conclusies, met wetenschap van de bron van financiering, tegen het licht hebben gehouden,” aldus de universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.