Mundial dag 1: balkanmuziek en theater

Het is drie uur. Op Festival Mundial begint het druk te worden. De eerste ‘must see’ artiest die in de agenda genoteerd staat is Ziggy Recado, maar zijn optreden start pas over een half uur. Dan maar eerst even over de bazaar slenteren. Helaas verkopen veel kraampjes hetzelfde. T-shirts met grappige prints, hoedjes, zonnebrillen en Afrikaanse beeldjes.

Dan maar even kijken bij Le Cirque de Platzak. De jonge circusartiesten proberen de aandacht te trekken met muziek en jongleerkunsten. Jammer dat ze zo weinig kijkers trekken, maar er is dan ook veel tegelijkertijd geprogrammeerd. Kort daarna start Ziggy met zijn optreden en dansen we lekker weg op de reggaetonen. Reggae en Mundial gaat altijd goed samen. Toch lijkt het optreden van Ziggy iets minder goed dan dat van een eerdere Mundial-editie. Misschien omdat we zelf verwend zijn geraakt, maar het optreden lijkt weinig vernieuwend. Te veel dezelfde tonen.

Nog meer dan ooit is er bij deze 25e editie van Festival Mundial aandacht voor performing acts. (Straat)theater dus, maar ook theater in oude caravans. Leuk, want je weet niet wat je binnen zult aantreffen. Bij Theater De Stijle Want krijgen alle bezoekers een zwembril aangereikt voordat ze het theatertje mogen betreden. De show heet Subtropicana. Gaan we dan zwemmen? Een bezoekje waard! Dan meteen door naar de ‘buren’ van One Minute Dinner die bezoekers van Mundial met spuitbussen vol smaak (maar niet allemaal even lekker) op een supersnel etentje trakteren.

Het is tijd voor het volgende optreden op het hoofdpodium, waar Chef’s Special het publiek entertained. Snel zijn we daar niet, want we worden onderweg afgeleid door een graffiti workshop en straattheater.

Rond kwart voor zes sluiten we aan in de rij bij Dansstation Zuid dat drie korte voorstellingen achter elkaar geeft. Mono Excerpts is een project van huischoreograaf Itamar Serussi. De drie dansers krijgen de handen van het publiek al op elkaar, maar de voorstelling Solo, waarbij Afrikaanse en Aziatische dansers folklore met hiphop combineren is nog wat beter en past beter bij de multiculturele sfeer van Mundial.

Het is half acht en het weer betrekt. Het gaat regenen, eerst zacht maar dan flink hard. Poncho’s en paraplu’s worden uit tassen gehaald, de rest van de bezoekers schuilt in de tenten. Dat is geen verkeerde keuze want in de grote tent speelt Dubioza Kolektiv, een band uit Bosnië en Herzegovina. Na een half uurtje dansen en springen is wel duidelijk waarom dit een van de populairste live-bands in Oost-Europa is. Ze combineren Balkan-muziek met reggae-tonen, hiphop en rock en alle stijlen gaan naadloos in elkaar over terwijl de energie ervan afspat.

Na het optreden wordt de aandacht getrokken door The Tiny Travel Tightwire Show. Gewapend met een bolhoed en veel charme laat Dizzy O’Dare het publiek gymnastiekoefeningen doen, waarna een koorddansshow volgt. Hij moet het echter vooral hebben van zijn charme, de show zelf stelt acrobatisch niet veel voor.

Dan door naar Vuurshow de Uzz. Vorig jaar trokken ze al de aandacht met een show vol ‘geweld’, dit jaar is de voorstelling een stuk artistieker. Acrobatiek en dans, gemengd met vuur, levert terecht een groot applaus op.

We sluiten af met Pitbull. Hij begint 20 minuten te laat, maar rond tien over elf knallen de dancebeats uit de boxen. Het is al laat maar het veld bij het hoofdpodium staat tot achteraan vol met dansende toeschouwers. Toch valt het optreden tegen. Van Pitbull verwachten we eigen (rap)materiaal, geen covers van andere bands, overgoten met een eigen dance-sausje. Halverwege de show gaat de Univers-redacteur weg, morgen weer een dag. Dan treden onder meer Kyteman en Stephen (zoon van) Marley op.

Pluspunten Mundial 2012: relaxte sfeer, goede bands, fris theater, leuke combi van theater, dans en muziek, een tent zodat je bij regen droogstaat.

Nadelen Mundal 2012:  Toiletten waren dit jaar maar op een locatie gevestigd, vlakbij het hoofdpodium. Het is -als je nodig moet- flink ver lopen van de tent naar de toiletten. Een dagkaart voor Mundial kost 30 euro. Een biertje kost dan nog eens 2,50 euro (1 munt). Gelukkig mag je een halve liter eigen drank meenemen, maar het mag wel wat goedkoper gezien het gemiddelde studentenbudget. Verder mag de muziek van ons op sommige plekken wel iets ouder. Misschien worden we oud, maar de sound staat soms zo hard, dat je nauwelijks met elkaar kan praten. Dansen is leuk, maar een goed gesprek is ook niet weg.

De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen, de eerste dag van Mundial krijgt nog steeds een ruime voldoende.

Bekijk ook de fotoserie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.