Smeesters: ‘wetenschappelijke fout’

De Rotterdamse hoogleraar Dirk Smeesters bestrijdt dat hij op grote schaal heeft gefraudeerd. “Ik ben geen Stapel. Ik heb geen gegevens verzonnen. Ik heb een wetenschappelijke fout begaan door gegevens weg te laten en niet te rapporteren wat ik heb weggelaten. Dat ik nu zo wordt neergezet doet pijn”, zegt Smeesters in een interview met het Algemeen Dagblad. Hij geeft ook aan dat hij geen ontslag heeft genomen vanwege het integriteitsonderzoek.

Volgens Smeesters had hij zijn ontslag al in januari aangevraagd wegens persoonlijke omstandigheden. “Ik heb tien jaar lang dag en nacht gewerkt. Vorig jaar kreeg ik daardoor een burnout. In januari heb ik mijn ontslag ingediend. Die is nu geaccepteerd, maar heeft niets met de zaak te maken.”

De Erasmus Universiteit trok gisteren twee artikelen van Smeesters terug nadat de onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit had geconstateerd dat de hoogleraar Consument en Samenleving had gefraudeerd.

In totaal bekeek de commissie 29 onderzoeken. Bij drie is aantoonbaar dat gegevens niet kloppen. Twee onderzoeken waren al gepubliceerd, een derde nog niet. Het gaat om bevindingen die in statistische zin hoogst onwaarschijnlijk zijn. De oorspronkelijke data is niet meer beschikbaar. Smeesters gaf zelf aan dat zijn harde schijf is gecrashed en bij een verhuizing ook documenten zoek zijn geraakt. “Dat helpt niet in de beeldvorming, maar is gebeurd.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.