Zeventig procent studenten koopt studieboeken niet

Zeventig procent van de Nederlandse studenten kiest  er regelmatig voor om de verplichte studieboeken niet te kopen. Belangrijkste reden is dat zij de boeken te duur vinden. Bovendien zijn studenten gefrustreerd  omdat er vaak slechts een paar hoofdstukken van de boeken gelezen moeten worden.

Volgens een onderzoek van Bookboon.com, uitgevoerd in de zomer van 2012 onder 1145 studenten, vinden negen van de tien studenten studieboeken te duur.  Ze gaan op zoek naar goedkopere mogelijkheden, bijvoorbeeld door de hoofdstukken te kopiëren of door te zoeken naar online alternatieven.

Uit het onderzoek blijkt  verder dat meer dan de helft van de studenten wanneer zij boeken koopt, nieuwe exemplaren aanschaft. Dit omdat zij tijdens de lessen vaak verplicht zijn om de laatste edities van de boeken te lezen die nog niet tweedehands verkrijgbaar zijn. Eén derde van de studenten koopt de boeken tweedehands. De rest van de studenten maakt gebruik van alternatieven, bijvoorbeeld door de boeken te lenen uit de bibiotheek.

Alhoewel digitaal lezen aan populariteit wint, geven Nederlandse studenten nog steeds de voorkeur aan gedrukte studieboeken. Studenten vinden het makkelijker om van papier te lezen en om aantekeningen te maken. Desalniettemin zien studenten ook de voordelen van digitale studieboeken: zij denken dat ze goedkoper zijn, makkelijker te dragen en dat het makkelijker is om in het boek te zoeken.

Hetzelfde onderzoek is  uitgevoerd in de Verenigde Staten: hier gaf een meerderheid van 58 procent aan, een voorkeur te hebben voor digitale boeken. Bookboon’s COO Thomas Buus Madsen gelooft dat de Nederlandse student zal volgen:  “Een paar jaar geleden gaven Amerikaanse studenten ook de voorkeur aan papieren boeken.  Vandaag, door het goedkoper worden van e-readers en tablets, en het grotere digitale aanbod van studieboeken, veranderen zij van voorkeur.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.