Onderzoek naar drie wetenschappers UvT

Het is nog niet duidelijk of er maatregelen genomen worden tegen drie Tilburgse wetenschappers die zich volgens de commissie Levelt schuldig hebben gemaakt aan ‘slodderwetenschap.’ Het onderzoek loopt nog. Per geval wordt bekeken wat de beste reactie van de universiteit is.

Rector magnificus Philip Eijlander: “Het kan zijn dat iemand een keer een fout maakt. Dan kan je zeggen: eens maar nooit weer. Het kan ook zijn dat iemand dat wat vaker doet en dan moet je onderzoeken of je wel met zo iemand verder wil gaan. Want slodderwetenschap is natuurlijk minder ernstig dan fraude, maar voor je het weet, heb je teveel onderzoek dat niet deugt.”

De drie wetenschappers zouden bepaalde onwelgevallige onderzoeksresultaten hebben weggelaten uit hun publicaties. In het eindrapport dat vandaag gepresenteerd werd, haalde Levelt hard uit naar de co-auteurs van Stapel. Als die wat kritischer geweest waren, dan was de hoogleraar eerder betrapt. De sociaal-psychologen die met Stapel hebben samengewerkt krijgen er van langs.

Daniël Wigboldus, voorzitter van de vereniging van sociaal psychologen ASPO zegt tegen Univers geschrokken te zijn van het rapport. “Ik zie het niet zo dat het topje van de ijsberg is onthuld, ik vind dat er een hele ijsberg is onthuld. En dat is hard. Voor ons als vakgebied is dit erg schadelijk, maar ik denk wel dat als je zo onder de loep ligt dan kun je er alleen maar beter van worden. Waar in ieder geval over nagedacht moet worden is hoe snel je als onderzoeker op verzoeken van journaals reageert. Ikzelf krijg vaak verzoeken waarin ik binnen enkele dagen een alinea moet produceren.  Het moet altijd kort, omdat ruimte geld is.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.