Hoorcolleges: afschaffen of niet?

In een ingezonden brief in de Volkskrant van 29 december pleit Jan Derksen voor het afschaffen van hoorcolleges. De hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen vindt dat in plaats van ouderwetse hoorcolleges juist de toekomstige universiteit zou moeten ‘fuseren met het internet’.

Derksen heeft het gehad met zijn ‘etende, gapende en pratende’ studenten. Hij vertelt in zijn ingezonden brief dat 35 jaar geleden er nog werd geluisterd tijdens hoorcolleges en dat de broodtrommeltjes dicht bleven. Hij voelt er niets voor om de studenten te dwingen om naar hem te luisteren. ‘Het is niet meer van deze tijd’, schrijft hij. De universiteiten zouden juist de studenten de vrijheid moeten geven om hun eigen interesses na te jagen. Dus vindt Derksen dat de ‘colleges het internet op kunnen’. Hij vindt dat de universiteiten moeten inspelen op de invloed van technologie.

Volgens Derksen is het online studeren goedkoper. In plaats van het keurslijf van het opleidingsprogramma kunnen afzonderlijke deelcertificaten worden behaald, zo schrijft hij. Het is volgens hem erg belangrijk dat juist de universiteit zich aansluit bij de nieuwe wereld waarin jongeren opgroeien.

Eva van Gemert, studente sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, is het niet eens met Derksen, zo schrijft ze in een opinie aan de Volkskrant. Ze vindt dat hoorcolleges de mogelijkheid bieden tot oprechte inspiratie en eigen motivatie van student en docent. Ook vindt ze dat het hoorcollege juist een uitgelezen kans is om kennis tot leven te brengen en gastsprekers uit te nodigen. Ze voelt helemaal niets voor online colleges.

Van Gemert vindt het tijd worden dat studenten zich uitspreken. Want in tijden waarin het hoger onderwijs niet aan bezuinigingen ontkomt, waarin zogenaamd luie studenten in hoog tempo door hun studie worden gejaagd, en ook nog een hoogleraar pleit voor het afschaffen van het hoorcollege, wordt de student al genoeg ontnomen.

De gedreven studente, die vertelt dat ze altijd braaf naar de hoorcolleges gaat, vindt dat als het hoorcollege wordt afgeschaft de waarde van academische kennis degradeert tot Wikipedia-niveau. Ze vindt dat Derksen als hoogleraar moet weten dat studeren meer is dan informatieoverdracht.

De discussie over wel of geen online hoorcollege is op gang gekomen. Tot nu toe krijgt de hoogleraar niet veel steun, want ook de LSVb-voorzitter Kai Heijneman vindt een online college geen optie. Hij zegt in de Volkskrant dat een online college geen vervanging mag zijn van het contact tussen docenten en studenten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.