Gros leden Maranatha verder in eigen kerk

Het volledige bestuur van studentenkerk Maranatha is opgestapt uit onvrede met de nieuwe koers die de kerk vaart. Ze gaan verder in een nieuwe oecumenische gemeenschap onder de naam Ekklesia Tilburg.

In november 2011 legde toenmalig Maranatha-voorzitter Henk van Winkel zijn hamer al neer uit onvrede met het strengere beleid. Na het pensioen van voormalig studentenpastor Hub Lenders, haalde het bisdom de teugels aan. De vieringen moesten op een normale katholieke wijze worden ingevuld. De oecumenische tafeldienst werd per 2013 verboden en er kwam een eucharistieviering volgens de goedgekeurde kerkelijke boeken voor in de plaats.

De rest van het bestuur bleef (nog) aan, wel werd via een enquête aan de geloofsgemeenschap gevraagd wat zij wilden. Huub Evers, oud-bestuurslid van Maranatha: “Bij de enquête hebben we twee keuzes voorgelegd. Optie A was binnen de traditie van de Rooms-katholieke kerk blijven en diensten overeenkomstig Romeinse voorschriften vieren (kort gezegd: eucharistie en oecumene zonder tafeldienst en overige sacramenten). Optie B kwam neer op de muren van de studentenkerk verlaten en elders vieren binnen de eigen traditie van Maranatha (kort gezegd: vieren met tafeldienst en mogelijk overige sacramenten). ”

De enquête is door 110 leden ingevuld. Honderd van hen kozen voor optie B, vier voor optie A en 2 personen stemden blanco. “Men koos dus bijna unaniem voor weggaan.”

De vertrekkende leden zijn verder gegaan in een nieuwe oecumenische kerk. Het nieuwe bestuur en de adviesraad van Ekklesia Tilburg is gisteren gepresenteerd. Sinds  januari komen de leden op zondag om twaalf uur bij elkaar voor een viering in de Opstandingskerk. De diensten worden voorgegaan door een leken-voorganger.  “Omdat de Opstandingskerk verbouwd wordt, huist de PKN-gemeente tijdelijk in de daarnaast gelegen basisschool De Ekklesia. Een nieuwe ruimte wordt gezocht.”

Het oud-bestuur van Maranatha heeft in een brief aan het bisdom volgens Evers zeer duidelijk haar ongenoegen kenbaar gemaakt en meteen ook ontslag aangeboden. “We hebben al een brief terug van het bisdom dat ons ontslag is aanvaard.”

Het is niet duidelijk of er al een nieuw bestuur is bij studentenkerk Maranatha. Ook is niet bekend hoeveel gelovigen bij de kerk zijn gebleven. Studentenpastor Michiel Peeters was niet bereikbaar voor een reactie.

Update: Maranatha heeft een nieuw kerkbestuur. Het Bisdom heeft een voordracht aanvaard. Daarin zitten onder meer Elma Nap-Kolhoff en Cindy Lai, zo blijkt uit een memo op het mededelingenbord bij Maranatha.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.