Onvrede over strengere koers Maranatha

Ophef bij studentenkerk Maranatha. Nu voormalig studentenpastor Hub Lenders met pensioen is, haalt het bisdom de teugels aan. De vieringen moeten op een ‘normale katholieke wijze’ worden ingevuld. De oecumenische tafeldienst is vanaf 2013 verboden en er komt een eucharistieviering volgens de ‘goedgekeurde kerkelijke boeken.’ De zaak is zo hoog opgelopen dat Henk van Winkel, voorzitter van het kerkbestuur, zijn functie neerlegt.

In een brief schrijft Van Winkel: “De instructies van de bisschop en het feit dat pastoor Peeters die onderschrijft en gaat doorvoeren, hoe lastig hij dat ook zegt te vinden, geven mij als parochiaan het gevoel dat ik een vreemde zal worden in mijn eigen huis, niet erkend in wat mij aan het hart ligt. Dat ik moet gaan vieren in een ontklede liturgie, zonder brood en wijn en zeker ook verstoken van andere sacramenten die in onze veelkleurige groep van waarde waren maar nu uiteraard verboden zullen zijn, bijvoorbeeld de zegen over niet-roomse of niet-hetero relaties, dat ervaar ik als een on-bijbelse en niet te verdragen beknotting die een groei van decennia redeloos teniet wil doen.”

Maranatha stond de laatste decennia bekend als een – in katholiek opzicht – vrijplaats. Voormalig studentenpastor Hub Lenders trok zich van de kerkelijke regels niets aan en leidde de diensten op zijn eigen manier. Zo stond hij bekend om de viering van schrift en tafel, waarbij de kerkgangers (katholiek of niet) allen een stukje van een cracker (als lichaam van Jezus) kregen. Sinds 1 september is Michiel Peeters aangesteld als nieuwe studentenpastor en haalt het bisdom de teugels aan. Het progressieve kerkbestuur botst nu met het Bossche bisdom, waar volgens ingewijden een conservatieve wind waait.

In een brief aan de parochianen laten de overige bestuursleden van Maranatha weten dat ze voorlopig aanblijven. “Wij delen Van Winkels analyse en zijn zorgen, maar nog niet zijn conclusie. Wij vinden dat wij (minstens voorlopig) in functie moeten blijven, juist om te zorgen dat de geloofsgemeenschap van Maranatha op een of andere manier verder kan.” Het bestuur verkent momenteel de alternatieven. Op 16 december krijgen alle parochianen de gelegenheid om via een enquête ‘kenbaar te maken wat hij of zij de beste weg vindt.’

Studentenpastor Michiel Peeters wil niet reageren. “Dit is een zaak tussen het kerkbestuur en het bisdom. De universiteit en ik onthouden ons van commentaar.”   Henk van Winkel was vanochtend niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.