Mama Appelsap

Ik ben niet zo’n trendvolger. Meestal ga ik pas meedoen met de meute op het moment dat de trend alweer zijn beste tijd heeft gehad. Zo begon ik de muziek van de Spice Girls pas te draaien toen mijn vrouwelijke klasgenootjes al lang en breed een favoriete ‘Spice’ hadden. Voordat ik had besloten wie ik tot favoriet zou bombarderen, was de meidengroep alweer uit.

Vorige week hoorde ik voor het eerst van ‘mama appelsap’. Ik dacht eerst nog aan een foute Wicky reclame, later kwam ik erachter dat het een al eeuwenoud concept is van 3FM. Sorry, de retroradio van mijn oma die bovenop mijn kast prijkt, ontvangt die zender niet.

Anyway, voor de laatbloeiers like moi onder ons: mama appelsap houdt simpelweg in dat je een tekst verkeerd verstaat en je hersenen er vervolgens zelf een kloppend geheel van maken. De start van deze rage is toe te schrijven aan Michael Jacksons ‘Wanna be startin’ something’. In plaats van Mama-se mama-sa ma-ma-coo-sa horen veel mensen blijkbaar Mama say mama sa mama appelsap. Ook ik kan dat nummer inmiddels niet meer met de juiste tekst beluisteren.

Overigens heet het mama appelsapje officieel gezien een ‘mondegreen’, afgeleid van een strofe uit het Schotse gedicht ‘The Bonny Earl of Murray’. De verdere geschiedenis zal ik je besparen.

Tjah, en dan ga je nadenken. Er zijn namelijk talloze voorbeelden van mama appelsapjes waar ik me in het verleden schuldig aan heb gemaakt. De grootste appelsap knaller? Bij René Frogers ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ zingt Froger over zijn ouders: ‘dankzij hun heb ik een fijne jeugd gehad’. Ik verstond daar vroeger standaard: ‘dankzij hun heb ik een pijn en jeuk gehad’. Dus.

Toen ik naar aanleiding van deze column op Twitter vroeg of er nog iemand mama appelsap liedjes voor me had, kwamen er verschillende leuke reacties. Het grappigste liedje deel ik hieronder met je. Al kan het best zijn dat je dat nummer allang hebt gehoord. Ik ben namelijk niet zo’n trendvolger.

watch?v=sdyC1BrQd6g

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.