Recensie: Flashdance

Te laat komen loont, zo blijkt bij de première van Flashdance in Theaters Tilburg. Hoewel bij Bekend Nederland fashionably late misschien gebruikelijk is, zorgt het wel voor vertraging. De plaatsen die twee minuten voor aanvang nog onbezet zijn, worden vrijgegeven. Verlate gasten die eigenlijk op rij twintig hoorden te zitten, worden hierdoor ineens naar nog vrije plaatsen op rij twee geloodst.

De hoofdrolspelers laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Zodra de eerste noten klinken, zetten de spelers de toon voor de rest van de middag. Die toon is goed.

De cast van de musical bestaat uit verschillende bekende gezichten, waaronder Anouk Maas, Jim Bakkum, Carry Tefsen en Marjolein Teepen. Ook spelen verschillende dansers uit edities van de dansserie So You Think You Can Dance mee. De verhaallijn uit de oorspronkelijke film is grotendeels in ere gehouden, met wat kleine aanpassingen om het verhaal op het toneel beter over te laten komen.

Hoewel de hoofdrolspelers zonder uitzondering een dikke pluim verdienen, komt niet iedereen even goed uit de verf. Gery Mendes, die de rol van bad guy CC vertolkt, stelt wat teleur met overdreven acteerwerk en een verder wat oppervlakkig personage. Ook Jantien Eeuwe als Gloria presteert wisselend, met soms prachtige uithalen, maar dan weer een wat snerpend geluid.

Nieuwkomer Rubiën Florens Vyent mag zichzelf de titel Mooiste Stem toekennen. Als vertolkster van nachtclubzangeres Kiki weet ze een van de indrukwekkendste vocale nummers uit de show neer te zetten: ‘Manhunt’.

Met de muziek zit het helemaal goed. Alle bekende nummers uit de film worden in het Engels gebracht, geen gedoe met bloemige vertalingen dus. Daarnaast is de band goed zichtbaar aan beide kanten op het podium en dat levert extra actie op. De band als aandachtsmiddel is ook wel nodig, want de decors zijn soms karig. Zo is ‘Harry’s Bar’,  meer een saaie kantine dan een gezellige bar. Wat extra rekwisieten zouden hierbij geen kwaad kunnen.

Aan het eind van de voorstelling klapt het publiek haar handen stuk. Het meeste applaus gaat naar Anouk Maas. Terecht, want tijdens deze middag blijkt dat zij een loodzware rol op zich heeft genomen waar menig musicalactrice haar tanden op stuk zou bijten.

Lees ook het sfeerverslag over de Flashdance première: Première Poppenkast.

De rondreizende musical Flashdance is van 18 tot 20 oktober nog te zien in Theaters Tilburg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.