Verkiezingen: huisvesting

Huisvesting van studenten is op dit moment goed geregeld in Tilburg. Je ziet het dan ook maar weinig terugkomen in de verkiezingprogramma’s van de partijen. Als dit puntje al is opgenomen, schrijven de partijen hoogstens dat ze de situatie in de gaten zullen houden.

– Dit artikel maakt deel uit van onze analyse van de verkiezingsprogramma’s in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Links en rechts worden studentencomplexen als PAX en TalentSquare uit de grond gestampt en eerder werd er dichterbij de universiteit Intermezzo opgeleverd: plek zat. Kamerprijzen in Tilburg zijn landelijk gezien legendarisch laag op gemiddeld 242 euro in 2013. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je ruim het dubbele (492 euro). Puntje van kritiek van de LSVb: “De woonvraag in deze steden sluit niet aan op het huidige aanbod.” Studenten willen bijvoorbeeld een studio in plaats van een kamer.

VVD is lekker liberaal en schrijft dat iedereen, uiteraard zonder overheidsbemoeienis, in Tilburg samen moeten kunnen leven. GroenLinks is één van de partijen die in de gaten gaat houden of er genoeg studentenwoningen blijven. Mocht dit gedurende de regeringstermijn veranderen, dan kunnen volgens de partij leegstaande woningen omgevormd worden tot studentenhuizen. Studenten die ‘iets’ doen voor de gemeenschap moeten volgens de partij ook korting kunnen krijgen op hun huur. D66 gaat het aantal kamers ook in de gaten houden. De partij is voor een divers aanbod van kamers en tegen een vestigingsverbod van studenten in het centrum: “Juist in het centrum zorgen studenten voor extra levendigheid.”

Volgens de PvdA is Tilburg al een aantrekkelijke studentenstad en moet er gestreefd worden naar ‘een betere verbinding tussen studenten en andere Tilburgers’. De SP heeft studentenhuisvesting niet opgenomen in haar verkiezingsprogramma.

De Tilburgse Volkspartij (TVP) vindt het ook allemaal wel welletjes en schrijft in haar verkiezingsprogramma: “Tilburg ontwikkelt zich door als ‘stad voor studenten’ met de daarbij behorende voorzieningen en huisvesting”. Partij Voor Tilburg heeft studentenhuisvesting niet in het programma staan. Lijst Smolders Tilburg, gecentreerd om Hans Smolders die de chauffeur van Pim Fortuyn was, neemt niets concreets op in het verkiezingsprogramma, maar wil wel zorgen dat studenten zich ‘veilig en prettig voelen’. Lijst OPA (OPtimistisch Actief) schrijft: “OPA (en oma) steunde van oudsher al de motivatie en ijverigheid van de lerende Tilburgertjes door het belonen van een goed rapport en zal dat ook op een breder front zoals het huidige Tilburgse studie en leefaanbod voor studenten blijven doen.”

Morgen bekijken we wat de lokale politieke partijen in hun verkiezingsprogramma opnemen over braindrain.

Benieuwd naar de andere thema’s? Lees hier verder.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.