Verkiezingen: Spoorzone

Wat gaat er met de Spoorzone gebeuren? Een belangrijke vraag voor studenten. De politieke partijen hebben allemaal een verschillende visie. Univers zet de plannen op een rijtje.

– Dit artikel maakt deel uit van onze analyse van de verkiezingsprogramma’s in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

De Spoorzone kan een ideale locatie zijn voor een studentencentrum. Een centrale, goed bereikbare plek waar studenten samen kunnen wonen, drinken en studeren. De gemeente speelt hierbij een grote rol, want zij gaan bepalen wat er precies komt. Een nieuwe bibliotheek, meer groen, studentenhuisvesting, studentencentra en stadskantoren behoren tot de mogelijkheden. De partijen nemen uitgebreid de ruimte om hun ideeën uit te leggen.

Groen, duurzaam en cultureel
Zo wil GroenLinks een duurzame invulling geven aan het gebied. Geen kantoorgebouwen en parkeerplaatsen, maar een stadspark, een camping en ruimte voor stadslandbouw is wat de partij voor ogen heeft. SP Tilburg streeft iets vergelijkbaars na. Hans Kokke, lijsttrekker: “De visie van de SP op de Spoorzone is altijd heel duidelijk geweest. Het moet een gebied worden voor alle Tilburgers en waar kwaliteit, groen en duurzaamheid de boventoon voeren”.

De PvdA ziet een culturele invulling voor de Spoorzone. De Bibliotheek van de Toekomst en de LocHal (Tilburg Trade Center) lijkt hun een goed idee. Een plek voor meer samenwerking met de creatieve industrie, culturele ondernemers en onderwijsinstelling ziet de partij als een geschikte invulling. Deze visie die haaks staat op die van Lijst Smolders. “Maak van de Spoorzone geen gesubsidieerde kunst en cultuur hoek”.

De Tilburgse Volkspartij (TVP) heeft geen duidelijk plan voor de Spoorzone. ‘Doorontwikkelen, Denken, Durven, Doen en Doorpakken’ is de visie van die partij. Wel denken ze dat het ‘allemaal langer gaat duren dan verwacht’. Zo blijft de partij van Loes Dielissen vaag.

‘Ondernemers aan zet’
In hun partijprogramma zegt VVD Tilburg Fontys te willen gebruiken als ‘aanjager in de ontwikkeling van de Spoorzone’. Fontys heeft echter al in november 2013 laten weten dat ze niet willen verhuizen naar de Spoorzone. Naomi de Kort (nummer vier op de lijst) laat weten dat de Spoorzone ‘een kleurplaat is die nog volledig ingekleurd kan worden’. Ondernemers en bedrijven moeten deze kleurplaat in vullen. De partij vindt een stadscampus wenselijk, ‘maar deze stadscampus zou er dus alleen moeten komen als er daadwerkelijk vraag naar is; als een ondernemer er een mooie kans in ziet. De VVD Tilburg ziet in ieder geval in hoe belangrijke kans deze stadscampus is voor binding tussen Tilburg University en de binnenstad’.

D66 Tilburg gaat zich inzetten voor de wensen van de Studentenraad, zo laat Peter van Gool, tweede op de lijst, weten. De partij wil een stadscampus, bilbiotheek, werkplekken voor startende ondernemers en een studiecentrum. De gemeente moet volgens de partij een rol gaan spelen ’waar het gaat om het gebruiksklaar maken van de gebouwen en voorzieningen’. Maar de gemeente gaat niet in haar eentje betalen, want voor het studentencentrum zijn volgens de partij ‘mogelijk aanvullende financiële middelen nodig’.

Ook het CDA vindt het belangrijk om snel investeerders te vinden voor de Spoorzone, dat laat lijsttrekker Erik de Ridder weten: “Met de totale ontwikkeling zijn honderden miljoenen gemoeid. De gemeente heeft stevig de nek uitgestoken met de aankoop van gronden. Het moeten investeerders en eindgebruikers zijn die woningen, kantoren en andere voorziening willen bouwen en exploiteren. De gemeente kan hierbij faciliteren en soms zelf een rol spelen. De gemeente kan bijvoorbeeld huurder worden van de panden.”

Maandag kijken we naar de subsidie voor studentenevenementen.

Benieuwd naar de andere thema’s? Lees hier verder.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.