Meer dan 15000 handtekeningen voor petitie behoud leenstelsel

Meer dan 15000 handtekeningen voor petitie behoud leenstelsel

Meer dan 15.500 studenten hebben de petitie ‘Stop het leenstelsel’ al ondertekend. Initiatiefnemer LSVb roept daarin de politiek op om af te zien van het plan.

Een groot deel van de studenten tekent anoniem, waardoor niet zichtbaar is uit welke stad ze komen. “Op dit moment hebben studenten bij hun afstuderen een gemiddelde schuld van 15.000 euro. Met dit voorstel kan de student hier nog eens 15.000 euro bij optellen. Dat betekent dat studenten eindigen met een torenhoge studieschuld en veel mensen helemaal niet meer gaan studeren. Dat mag niet gebeuren,” aldus de LSVb in een introductie bij de petitie.

Het is niet de enige actie die op touw is gezet. Zo schreven verschillende studenten mee aan een pamflet, waarin ze beter onderwijs eisen. De studenten hebben zes eisen. Zo willen ze onder meer ‘een beleid dat onderwijssucces niet afmeet aan het aantal uitgereikte diploma’s maar aan het niveau van de opgeleide studenten’ en ‘een beleid dat het risico neemt om voor inhoud en kwaliteit te gaan, de onderwijstaak uit de marge haalt en weer in het hart plaatst.’

Woensdag werd na lang beraad duidelijk dat het Kabinet de studiefinanciering wil verruilen voor een lening.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.