UvT-hoogleraren: meer salaris en meer vrijheid voor docenten nodig

UvT-hoogleraren: meer salaris en meer vrijheid voor docenten nodig

Leraren op de basisschool en middelbare scholen moeten meer loon krijgen. Dat is nodig om de kwaliteit en kwantiteit van het lerarenkorps te garanderen. Ook is het noodzakelijk dat alle leraren, en in het bijzonder mbo-docenten, meer vrijheid hebben om hun werk zelf in te richten.

Dat stellen de hoogleraren Frank Cörvers en Marc van der Meer van Tilburg University in hun inaugurele rede. Vanaf juni delen ze samen de bijzondere leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt aan onderzoeksinstituut ReflecT/Tilburg Law School.

Van der Meer pleit in zijn rede voor voldoende vrijheid voor docenten om hun werk vorm te geven. Ook zouden zij systematisch experimenteerruimte moeten krijgen om het onderwijs verder te ontwikkelen. Docenten zouden op een andere wijze moeten leren samenwerken, met elkaar en met het werkveld.

Cörvers pleit eveneens voor grotere professionele ruimte in het primair en voortgezet onderwijs en voor meer aandacht voor loopbaanplanning en mobiliteit van leraren. Daarnaast laat hij zien dat het salaris van vooral eerstegraads leraren door bezuinigingen is achtergebleven, en dat marktconforme salariëring de kwaliteit van het lerarenkorps ten goede zal komen. Of scholen goede leerlingen afleveren staat of valt uiteindelijk nog steeds met goede leraren.

Vrijdag houden de hoogleraren vanaf kwart over vier hun inaugurele rede in de aula van de universiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.