Universiteiten lanceren eigen alternatief Dropbox

De veiligheid wordt niet gewaarborgd, de NSA kan meekijken en er zijn discussies rondom eigenaarschap van data. Universiteiten hebben verschillende redenen om hun medewerkers liever geen data te laten delen via clouddiensten als Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive. Als alternatief komen ze nu met SURFdrive. Medewerkers van Tilburg University kunnen sinds vorige week van deze online opslagdienst gebruik maken.

Medewerkers van de universiteit kunnen niet alleen bestanden met directe collega’s delen, maar ook met de medewerkers van andere universiteiten. Elke gebruiker krijgt beschikking over 100 GB opslagruimte. Corno Vromans, IT-Manager bij LIS: “Bij een vergadering in 2013 bleek dat de meeste universiteiten naar een alternatief voor diensten als Dropbox aan het kijken waren. We hebben besloten dit gezamenlijk aan te pakken, uiteindelijk waren we anders toch allemaal met vergelijkbare oplossingen gekomen. Je kunt bestanden delen met iedereen die over een e-mailadres beschikt (gmail, hotmail etc.). Je kunt echter speciale rechten, zoals het wijzigen van bestanden, toekennen als de gebruiker bekend is binnen het systeem.”

De Cloud Server staat in een zogenoemde sectorcloud op een locatie die alleen voor het Hoger Onderwijs toegankelijk is. In tegenstelling tot een dienst als Dropbox, waarbij de provider in Amerika zit, kan de geheime dienst (NSA) nu niet meekijken. Medewerkers loggen in met hun reguliere universiteitsaccount. Ze kunnen daarna bestanden uploaden en delen.

De dienst is beschikbaar voor drie besturingssystemen (Linux, Apple en Windows), daarnaast kan er een app voor Android en Apple (iOS) gedownload worden. Voor Windows is nog geen app beschikbaar.

Vanwege de kosten is de dienst niet beschikbaar voor studenten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.