Veertigduizend euro voor seksegelijkheid

Het aantal vrouwen aan Tilburg University moet stijgen. In 2017 moet een kwart van de hoogleraren in Tilburg vrouw zijn, veertig procent van de universitaire hoofddocenten, twee van de vijf de decanen en één lid van het College van Bestuur. Er wordt 39.000 euro geïnvesteerd vanuit de strategische middelen om deze doelen te halen. Drie faculteiten geven onverminderd aan beren op de weg naar seksegelijkheid te zien. Vooral het beoogde aandeel vrouwelijke hoogleraren zorgt voor problemen.

Over het aantal vrouwen in topfuncties heeft Tilburg University ook afspraken gemaakt met ‘Talent naar de top’: een initiatief dat meer vrouwen in topfuncties wil realiseren. Er zijn twee afspraken gemaakt, voor het aantal vrouwen in ondersteunende functies (OBP) en het aantal vrouwen in wetenschappelijke functies (WP). Het doel, te realiseren binnen drie tot vijf jaar vanaf het ondertekenen in 2009, staat voor WP op 15 procent en voor OBP op 32 procent. In 2013 werden beide doelen behaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor die deze week gepubliceerd werd. Het percentage vrouwen in wetenschappelijk functies bedroeg in 2013 15,8 procent en het aantal vrouwen in ondersteunende functies bedroeg dat jaar 36 procent.

Als enige universiteit werd de universiteit van Twente aangehaald als ‘bijzonder aansprekende voorbeeld van charterondertekenaar’. Goede punten van de universiteit volgens de monitorcommissie: “De universiteit heeft een ambassadeursnetwerk m/v-diversiteit waarin alle faculteiten zijn vertegenwoordigd door een wetenschapper uit de top. Zij monitoren de voortgang van beleid en rapporteren hun bevindingen aan het College van Bestuur.”

Drie faculteiten voorzien problemen
Alleen TSH en TSB denken zonder problemen de in het strategisch plan gewenste man-vrouwverhoudingen te realiseren tegen 2017.

De rechtenfaculteit TLS voorziet problemen met het behalen van het het aandeel vrouwelijke hoogleraren. Op de faculteit is bijna de helft van het wetenschappelijk personeel vrouw, maar het aandeel hoogleraren blijft daarbij klaarblijkelijk achter. Bij de HR-afdeling van de faculteit was niemand bereikbaar voor een toelichting.

Ook de economische faculteit TiSEM geeft aan problemen te verwachten bij het realiseren van deze zogenaamde kpi (kritische prestatie indicatoren). De faculteit schrijft: “De personeelsopbouw binnen deze faculteit is relatief ‘zwaar’. Maatregelen die hier verandering in brengen, zullen naar verwachting interfereren met maatregelen die het aantal vrouwen in hogere wetenschappelijke functies moeten verhogen. De discussie hierover zal komend jaar vervolgd worden, waarbij ook de mogelijkheden om deze kpi te realiseren, nadrukkelijk aan de orde zullen blijven.“

De theologische faculteit verwacht ook moeilijkheden met het realiseren van deze afspraak. Echter, het College van Bestuur geeft de faculteit vanwege ‘specifieke kerkelijke eisen’ dispensatie voor deze kpi. De andere faculteiten, TSH en TSB, verwachten geen problemen met het realiseren van het aantal vrouwelijke hoofddocenten en hoogleraren. Bij TiSEM is 8,8 procent van de hoogleraren vrouw, bij TLS 19 procent. Van TST zijn geen cijfers opgenomen, maar van de gehele wetenschappelijke staf is 3,3 procent vrouw. TSB en TSH hebben respectievelijk 23 en 19 procent vrouwelijke hoogleraren.

39.000 euro naar genderbeleid
Om de faculteiten te helpen het aantal vrouwen te doen toenemen, en ook de salarisongelijkheid recht te trekken, stelt de universiteit 39.000 euro beschikbaar voor het genderbeleid. Daarvan worden leiderschapsprogramma’s van bekostigd, wordt er een ‘netwerk rond gender & diversiteit’ op gezet, worden er lezingen gegeven (o.a. Gender Unlimited) en wordt er een GERI-grant voorbereid. Deze Europese onderzoekssubsidie snijdt aan twee kanten, want het binnenhalen van een Europese Horizon 2020 beurs is ook onderdeel van het strategisch plan.

Er wordt overwogen om een ‘Tilburg University Understanding Society’ fellowship programma op te zetten. “Het programma is bedoeld als een prestigieus programma voor excellente vrouwelijke onderzoekers die niet alleen de positie van vrouwen op onze universiteit versterkt maar die ook de ambitie van excellentie en valorisatie versterkte.” Er worden in 2015 en 2017 vier vrouwelijke universitaire docenten, vier vrouwelijk hoofddocenten en vier vrouwelijk hoogleraren voor vijf jaar aan te stellen.

De opstellers van het Tilburgse genderbeleid zijn kritisch over de lage doelstelling in de vorige strategische periode (2008-2012). Tilburg streefde naar 15 procent vrouwelijke hoogleraren tegen 2012. Het gemiddelde van andere universiteiten lag op 26.1. “In 2012 nam het aantal vrouwelijke hoogleraren zelfs af,” leest het rapport.

“Tilburg loopt achter op een landelijke trend. Tilburg University doet het alleen beter in vrouwenvertegenwoordiging dan drie technische universiteiten en de Wageningse universiteit. Dit is saillanter omdat TiU zich specialiseert in geestes- en sociale wetenschappen (…) die traditioneel meer vrouwen trekken.”

Tot 2012 werd op Tilburg University de Fem Factor Award uitgereikt door de netwerkgroep van vrouwelijke managers binnen de universiteit. De uitreiking gaat niet meer door omdat meerdere vrouwelijke managers uit de netwerkgroep inmiddels geen manager meer zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.