Recensie: Daddy Cool

Een vleugje klassieke dans en een heleboel So You Think You Can Dance-hiphopgeweld. Dat is in een notendop Daddy Cool, de nieuwste musical van Albert Verlinde.

Daddy Cool is anders dan andere musicals, dat is vanaf de eerste scene wel duidelijk. Een mooi decor ontbreekt. Een videowand, grote schuivende trappen en een videoprojectie op draadgordijnen, vormen samen de enscenering. En ook een orkest is niet aanwezig, een dj is verantwoordelijk voor de muziek bij deze voorstelling. Daddy Cool is meer een dansshow dan een musical, maar daar is -met deze vette dansmoves en spectaculaire choreografie- niets mis mee.

De voorstelling is gebaseerd op de wereldberoemde hits van Boney M.  Liedjes als Ma Baker, The Rivers of Babylon en Daddy Cool vormen de rode draad in het verhaal. Jammer is dat alle nummers vertaald zijn. Dat pakt de ene keer prima uit, de andere keer is het een flop. De tekst ‘Ma Baker, ze lijkt een vriendin, Ma Baker de ijskoningin, Ma Baker, het hart van de zaak, klinkt toch niet echt vlot.

Het verhaal zelf is nogal dun. De dansmuscial gaat over Pearl, die samen met haar tienjarige zoon Sunny uit Suriname vertrekt en in de Amsterdamse Bijlmer komt wonen. Daar ontmoet Sunny de elf-jarige Roos, met wie hij een liedje zingt. Vijftien jaar later ontmoeten zij elkaar opnieuw. Sunny is nu danser en bereidt zich met zijn dansgroep voor op een wedstrijd die in de club Rasputin zal plaatsvinden. Roos is de vriendin van Benny, de leider van de belangrijkste tegenstanders van de dansgroep van Sunny. Opvallend is dat zowel de moeder van Sunny en de moeder van Roos niet willen dat de twee met elkaar omgaan. Welk geheim verbergen ze?

Het verhaal mag dan niet veel voorstellen, met de zang van de hoofdrolspelers is niets mis. De rol van Roos wordt deze avond niet gespeeld door Kim van der Meij, maar door understudy Nicky van der Kuyp. En dat doet ze met verve. Loepzuiver van stem en met mooie moves, doet ze Van der Meij al snel vergeten. Haar stem gaat bijzonder goed samen met die van Ruben Heerenveen (Sunny).

De beste musical van de laatste jaren is Daddy Cool zeker niet. Daar zijn het decor en het plot te mager voor. Maar vanwege het hoge niveau van dans, is Daddy Cool zeker de moeite waard. Een verfrissing in musicalland.

Daddy Cool is vanavond (2 december) nog te zien in de Tilburgse Schouwburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.