Food for Thought: Peter Vandermeersch

Het grootste probleem van Peter Vandermeersch zat vandaag in de hal van het Koopmans gebouw. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad sprak tijdens Food for Thought zijn zorgen uit over de dalende verkoop van kwaliteitskranten. “Jullie, die niet willen betalen voor goede journalistiek, zijn mijn probleem”, wees Vandermeersch naar de zaal.

Nog één keer gaat Vandermeersch door de knieën. Maar niet zonder vooraf aan te geven dat het Johan Friso-incident voor hem toch echt een gesloten boek is. “Gedreven door journalistiek enthousiasme hebben we tunnelvisie gekregen. Familie en bronnen gaan niet goed samen, dat is wel gebleken. Achteraf bekeken was het een dodelijke cocktail”.

Je kunt het de interviewers niet aanrekenen dat ze de laatste Food for Thought van dit studiejaar openen met een vraag over de zaak Friso. Evenmin kun je het Vandermeersch aanrekenen dat hij met frisse tegenzin op het onderwerp ingaat. De beste man heeft zich al zo vaak moeten verantwoorden voor het schandaal dat het hem inmiddels de strot zal uitkomen.

Nadat de kop eraf is wordt Vandermeersch meer ontspannen. Hij vertelt over zijn functie bij het NRC, over het reilen en zeilen van een redactie en over de eisen van de moderne tijd. “De kwaliteit van het nieuws behouden en dit tegelijkertijd op een leuke, frisse manier overbrengen, dat is de uitdaging van vandaag”.

Social media zouden de kwelgeest van de kranten zijn, maar daar denkt Vandermeersch anders over. Natuurlijk, nieuws verspreidt zich sneller via twitter dan op papier, “maar daarom richt het NRC zich juist op duiding, achtergrond en analyse”. De echte kwelgeesten van Vandermeersch zitten in de zaal. En hij is niet bang om ze aan te wijzen. “Jullie zijn mijn probleem. Jullie die niet meer willen betalen voor muziek, films, boeken – en voor goede kranten”.

En dat terwijl het NRC toch dagelijks een dik pakket aan betrouwbare informatie aflevert. “Voor maar twee euro. Daar koop je nog geen fatsoenlijke kop koffie voor”.

Bang voor de ondergang van zijn krant is Vandermeersch allerminst. Als hem wordt gevraagd hoe de laatste editie van het NRC eruit zou zien als hij die zelf mag samenstellen, antwoordt de sympathieke Belg dan ook: “Daar wil ik niet eens over nadenken. Maar ik vermoed dat het een ode zou zijn aan de journalistiek. Want de journalistiek verbetert de democratie. Een democratie kan niet bestaan zonder vrije pers”.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.