Niels van de Ven bijna rijk

Bijna was hij rijk, maar uiteindelijk had hij niets. Niels van de Ven, hoofd juridische zaken bij de UvT deed gisteren mee aan de NCRV-spelshow 1 tegen 100.

Hij speelde zich vanuit het honderd-koppige publiek op de gewilde stoel. Op de stoel aangekomen, wilde t echter niet zo vlotten.

De vraag over een reclameslogan in de jaren ‘80’ gaat nog prima, maar als Van de Ven vragen krijgt over de naam van een hit van Gers Pardoel valt hij stil. ‘Tijdmachine’ gokt hij, terwijl het juiste antwoord toch echt ‘Bagagedrager’ is. Gelukkig zette hij een zogenoemde Escape in, waardoor hij nog niet naar huis hoeft.

Bij een vraag in de discipline rechten kiest Van de Ven een moeilijke vraag. “Ik durf me nooit meer op mijn werk te vertonen als het mis gaat,” zegt hij nog, terwijl hij zich tegelijkertijd indekt met het ‘rechten is wel een hele moeilijke wetenschap’. Hij weet echter het antwoord op de vraag over een schouwing (descente) en redt dus zijn carrière op de UvT.

Iets later gaat t echter mis. De Escape’s zijn op en Van de Ven heeft geen idee wie de vrouwelijke hoofdrol in ‘You’ve got mail’ speelde. Meryl Streep gokt hij, maar het goede antwoord is toch echt Meg Ryan. Naar huis dus met nul euro.

In een reactie aan Univers zegt Van de Ven dat gisteravond na de uitzending de telefoon niet meer heeft stilgestaan. “Vrienden en bekenden die me op tv zagen, belden meteen. Het was ook een hele leuke ervaring. Ik kijk de spelshow vaak op tv en doe dan ook mee. Mijn dochter heeft me begin 2011 al aangemeld. In augustus van dit jaar hoorde ik dat ik mee kon doen. Ik heb wel even getwijfeld want ik zit vanwege ziekte door een legionellabesmetting nog ziek thuis, maar de bedrijfsarts vond dat ik het moest doen als ik er energie van kreeg.  Je kunt niet voor de spelshow oefenen, de onderwerpen zijn daarvoor te breed. Van mode tot techniek. Ik heb wel van tevoren de atlaskaarten van Afrika en Azië bestudeerd, maar daar vroegen ze niets over.”

Van de Ven had overigens nooit verwacht dat hij op de stoel zou komen. “Dat is nog het lastigste. Je hebt als deelnemend publiek geen Escapes, dus je moet het helemaal op eigen kracht doen. Ik was niet zenuwachtig, juist ontspannen. Ik wist de antwoorden op de vragen over die film en over Pardoel echt niet, dat had niets te maken met stress. Ik vond het superleuk, en ik heb de universiteit een paar keer kunnen noemen, ook fijn. Ik heb niets gewonnen nee, maar dat is niet erg. Ik was ook niet gestopt met werken, ik vind mijn baan veel te leuk.”

Je kunt de uitzending hier terugkijken

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.