Nieuw onderzoek naar stadsmensa

Er komt mogelijk toch een stadsmensa in het centrum van Tilburg waar studenten kunnen werken, studeren en vergaderen. Elf politieke partijen uit de gemeenteraad ondersteunen een motie waarin de gemeente gevraagd wordt een verkennend onderzoek te doen.

Het gaat om onderzoek naar een tijdelijke variant in de Spoorzone en onderzoek naar een permanente variant.

De komst van een stadsmensa is al langer een wens van de Tilburgse Studentenraad. In 2011 ketste een voorgenomen vestiging van een mensa in het Duvelhok, bij het Veemarktkwartier nog af. De kosten waren voor de universiteit uiteindelijk een struikelblok.

Peter van Gool van D66. “De wens voor een stadsmensa is daarna nooit helemaal van de agenda verdwenen. In bijvoorbeeld de Spoorzone dienen zich nu nieuwe kansen aan. Door partijen bij elkaar te brengen en te ondersteunen waar nodig kan de gemeente een krachtige aanjager zijn voor de uiteindelijke realisatie van een stadsmensa.”

Tijdens de commissie financiën (CFI) van de Universiteitsraad stelde fractie Front vorige week nog vragen over de komst van een stadsmensa in het in aanbouw zijnde Talent Square. Volgens Gabe van der Zee, directeur Facility Services, was hier financieel geen rekening mee gehouden. Dat betekende echter niet dat de universiteit er niet voor open stond.

Daan Schoofs van fractie Front: “We zijn nog steeds voor de komst van een permanente stadsmensa bij Talent Square of op een andere plek. Maar dat zal er op korte termijn niet zijn. Met de ontwikkeling van de Spoorzone komt in dat gebied een aantal panden leeg te staan. In sommige panden komen ateliers en kunstenaars, maar waarom geen stadsmensa? We denken dan vooral aan werkplekken en vergaderplekken. In het uiterste geval ook aan een uitbater van een restaurant. Doelgroep is trouwens niet alleen studenten van de UvT, maar ook van Fontys en Avans. In het westen van Tilburg heb je de universiteit, op Stappegoor Fontys, maar er is nog niets wat deze twee onderwijsgebieden verbindt.”

Bij de Spoorzone ontbreekt momenteel een goede (glasvezel)infrastructuur voor snel internet. Is zo’n tijdelijke stadsmensa dan niet te duur? Schoofs: “Dat zou onderzocht moeten worden. Het ligt er ook aan welke voorzieningen je exact wilt opnemen. Op termijn kun je trouwens mogelijk een faciliteitenruil doen. De bibliotheek wil naar de Spoorzone verhuizen, dan komt er in de stad een geschikt pand leeg te staan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.