Petitie tegen komst studentpromovendi

230 promovendi hebben tot nu toe een petitie ondertekend waarmee ze protesteren tegen invoering van het bursalenstelsel. Promovendi worden momenteel nog als werknemer betaald. Het ministerie van Onderwijs wil een experiment toestaan, waarbij promovendi als student gezien worden en dus geen salaris ontvangen. Dat mag nu nog niet. Er is een Algemene Maatregel van Bestuur nodig om dit te veranderen.

Met de petitie proberen tegenstanders te voorkomen dat de AMvB er komt. “Een stelsel met studentpromovendi is binnen het Angelsaksische opleidingssysteem gebruikelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het automatisch leidt tot een hoog wetenschappelijk niveau. In Nederland breekt het bursalenstelsel de waarden af die ons sterk maken. Als de overheid in de top vijf van kennislanden wil blijven en wetenschappelijk talent – met name in de bètawetenschappen – wil behouden, dan is invoering van het bursalenstelsel niet het juiste antwoord,” aldus de initiatiefnemers van de petitie.

Over de invoering van het bursalenstelsel wordt al jaren gesproken. Zo liep er een rechtszaak tussen de Rijksuniversiteit Groningen en een groep promovendi.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.