Recensie: ‘We lusse ze gruun’ met Roy Donders

“Wie praot er hier gin Tilburgs”, vraagt Karin Bruers bij het begin van de voorstelling We lusse ze Gruun. Twee mensen in de zaal met deze taalachterstand worden met  spotlight gezocht en voor schut gezet.  Nederlands praten is ‘kak’. We lusse ze gruun is een onverkleed Kruikenconcert in een uitverkochte schouwburg,  met als onverwachte ster Roy Donders, de stylist van het Zuiden.

Het is een rommelige revue, maar dat mag de pret niet drukken. Karin Bruers begint met een quiz en een rebus: Twee plaatjes van Willem Holleeder naast elkaar: Willem II. Doelsaldo van Willem II; 13.  De teksten in de revue zijn van Frank van Pamelen en die waren perfect. Mooie teksten over Rooie Stien en Pater Poels vertolkt door Tilburgse rasartiesten als Peer de Graaf, Nol Havens en Frans van der Meer.  Het dak ging eraf toen Roy Donders op het podium kwam. Zoals vele Tilburgers wel weten had Roy eerst een zangcarrière voordat hij Stylist van het Zuiden op RTL 5 werd. Roy bleek net zo gemakkelijk op het podium in de schouwburg te staan, als hij vroeger als klein manneke in Bet Kolen stond te zingen.

De mooiste bijdragen vond ik toch de verhalen met een lach en een traan. Karin Bruers die vertelt over de kostganger Opa van der Aa, over Driekoningenzingen met een lampion van een biet (peej), en Frans van der Meer die een ode aan Pater Poels zingt. Het was een gezellige avond, de Tilburgers waren weer trots op zichzelf, frêet waren we!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.