Gabe van der Zee over nieuwe functie

Gabe van der Zee is aangesteld als nieuwe secretaris van de universiteit. Hij volgt Mylène Zwaans op, die onlangs onverwachts vertrok. Zijn aanstelling gaat vandaag, op 20 januari in. Univers sprak hem op zijn eerste werkdag.

Waarom heeft u gesolliciteerd?
“Het is een van de mooiste banen die er is. Als universiteit help je om studenten en maatschappij slimmer te maken. Nu mag ik daar als eerste adviseur van het College van Bestuur aan bijdragen.”

Uw voorgangers vertrokken al snel, onder meer omdat de functie Algemeen Directeur/secretaris tot een spagaat leidde. De functie van algemeen directeur is nu opgeheven. Heeft dat mee gespeeld bij uw besluit?
“Als die combinatiefunctie intact was gebleven, had ik de baan niet laten lopen. Maar het was wel één van mijn punten geweest. Hoe gaat we dit zo optimaal mogelijk inrichten? Nu de functies zijn gesplitst, worden de directeuren van de diensten door collegevoorzitter Koen Becking aangestuurd. Verder ga ik vrijwel alles doen wat mijn voorgangers ook deden. Ik blijf leiding geven aan het directeurenoverleg en bereid de beleidsgesprekken voor. Ik ben alleen geen hiërarchisch leidinggevende van de dienstdirecteuren.”

U bent momenteel nog fractievoorzitter van de lokale PvdA. Vanwege uw nieuwe baan verlaat u na de gemeenteraadsverkiezingen de lokale politiek. Was dat een lastige keuze, u werd zelfs genoemd als toekomstig wethouder?
“Deze nieuwe baan neemt wel zestig uur per week in beslag. Dat is niet te combineren met de politiek. Het kan ook heel fijn zijn om focus te hebben. De laatste jaren heb ik soms wel geschipperd tussen de politiek en mijn werk hier. Bij een lichtere baan kan dat wel. Een functie in de lokale politiek kan bovendien tot een pettenprobleem leiden. De gemeente heeft natuurlijk een nauwe relatie met de universiteit. Dat kan betekenen dat je als raadslid moet beslissen over geld voor de universiteit. Ik kan in een dubbelfunctie niet vrij bewegen. Ik blijf wel lid van de PvdA. Het was een moeilijk besluit, ik sluit ook niet uit dat ik in de toekomst de actieve politiek weer inga. Ik ben nu 48, dat kan makkelijk.”

U werkte al bij TiU als directeur Facility Services. Ook was u interim-hoofd van de afdeling Corporate Staff en programmamanager van het strategisch plan. Was uw benoeming niet voor de hand liggend?
“Ik heb vrij veel kennis van de organisatie, dat is een voordeel. Maar dat wil niet zeggen dat ik de baan in mijn schoot geworpen gekregen heb. Het was een serieuze sollicitatieprocedure, er waren ook meerdere kandidaten. Voorlopig blijf ik ook nog even leiding geven aan Facility Services, tot besloten wordt wat we met die functie gaan doen. In de praktijk betekent dat dat ik nog in kan springen als er belangrijke zaken zijn, maar voor de dagelijkse activiteiten ben ik voor zo’n korte periode daar niet nodig.”

Wat gaat u nu als eerste doen?
“Als eerste ga ik me bezighouden met de implementatie van het strategisch plan. Er moeten concrete voorstellen komen. Ik wil ook een verbinding maken tussen faculteiten en ondersteuning. Je ziet daar nog te veel tegenstellingen die er niet hoeven te zijn. Ik wil op bezoek bij de faculteiten, praten met het bestuur. Dat sluit ook aan bij het strategisch plan, waar in staat dat we krachten willen bundelen en samenwerken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.