Op bezoek bij IJzerstraat 3

Univers gaat met regelmaat op bezoek bij een Tilburgs studentenhuis. Dit keer zijn we op de IJzerstraat.

“Wie wil er appeltaart?” Ik heb nauwelijks plaatsgenomen aan één de picknicktafels in de woonkamer slash keuken of er wordt al druk gerammeld met gebaksbordjes en -vorkjes. Het eerste pluspunt is verdiend.

Geen relaties, wel knuffels
Het 98-jarige oude huis herbergt meer dan twintig studenten, maar de bewoners leven gescheiden in twee groepen op twee verdiepingen. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest”, vertelt Simeon (23, Liberal Arts). “Anders is de groep zo groot.” Van de dertien bewoners – allemaal tussen de 19 en 25 jaar oud – die op de eerste verdieping wonen, zijn er acht aanwezig. “Waar is Van Duppen, die is toch ook thuis?” vraagt iemand. “Die zit op zijn kamer met z’n chickie.” Besloten wordt om hem daar maar te laten, Univers wil tenslotte niet tussen lovebirds in komen te staan.

Om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen: relaties tussen bewoners komen nauwelijks voor. “Al knuffelt Bas wel graag,” wordt er tussen neus en lippen door opgemerkt. De heer in kwestie is zelf niet aanwezig, dus kan dit noch ontkennen, noch bevestigen. Veel aanmoediging om huisanekdotes te vertellen hebben de bewoners niet nodig. Zo staat Rens (24, forensisch psycholoog), de enige afgestudeerde in het huis, bekend als ‘De Bouwer’. Hij verzamelt objecten op straat, om daar vervolgens de trap van het studentenhuis en willekeurige voordeuren mee vol te bouwen.

Kok, partyanimal en sloddervos
Ook zijn medebewoners gebruiken hun vrije uurtjes nuttig. Vrijwel iedereen is actief naast de studie, onder andere Magister JFT, Asset en Plato worden genoemd. Die diversiteit is niet gek, gezien de verschillende studies in het huis. Psychologie, fiscaal recht, personeelswetenschappen, bedrijfseconomie, strafrecht, International business administration en liberal arts komen voorbij.

Wie is eigenlijk de beste kok in huis? Dat blijkt Laura (21, Personeelswetenschappen) te zijn. Ook de party animal titel komt op haar naam te staan. Bij de vraag wie de grootste sloddervos is, wijzen de bewoners meteen naar Dionne (24, Strafrecht), al blijkt later bij een rondje door het huis het tegendeel. “Normaal is haar kamer nooit zo schoon!” mopperen haar huisgenoten, terwijl ik wat foto’s neem.

Meer verdeeld zijn de bewoners over het meest legendarische feest dat ooit in het huis gehouden is. De IJzerstraat biercantus, het Beauty & the Nerd feest en de EK-party, waarbij er een watermeloen naar de buurvrouw werd gegooid, worden het meest genoemd.

Hand op de muur
De twee jongste dames in het gezelschap zijn naast de benjamins ook de twee nieuwste bewoners. Ze hebben afgelopen september een plekje bemachtigd in het huis. Hebben ze zich door een gênante kijkavond heen moeten slepen? “Nee, helemaal niet, de kijkavond was erg gezellig”, vertellen Jolien (19, International Business Administration) en Nena (19, Bedrijfseconomie). “We moesten door verschillende speeddaterondes waarbij we elkaar leerden kennen en kregen bijvoorbeeld vragen over welke activiteit we voor het huis zouden organiseren.” Dat blijkt namelijk erg belangrijk: zolang je geen toffe activiteit hebt georganiseerd voor de medebewoners, ben je geen volwaardige huisgenoot. Pas als die missie is volbracht, mag je handafdruk op de speciaal daarvoor aangestelde muur in de gemeenschappelijke ruimte met je naam en de datum waarop je in het huis bent komen wonen.

Wordt er eigenlijk bewust voor gekozen om eerstejaars in huis te nemen? “Er waren op een gegeven moment een tijdje veel wisselingen in huis, waardoor we steeds snel nieuwe huisgenoten kregen”, vertelt Simeon. “Toen hebben we ervoor gekozen om alleen eerstejaars als nieuwe huisgenootjes uit te kiezen, zodat zij hier lang blijven wonen.” Gemiddeld blijven studenten drie à vier jaar in het huis. Kamerroulaties komen weinig voor, ze zijn vrijwel allemaal even groot.

De ‘Ironies’ als tweede familie
Over een korte omschrijving van de ‘Ironies’, zoals ze zichzelf noemen, zijn ze het snel eens: ‘een tweede familie’. Zo is samen eten niet verplicht, maar wordt dat wel veel gedaan. “Vooral op maandagavonden moet je oppassen, dan is de kans groot dat je voor minimaal tien man moet koken”, wordt me toevertrouwd. Ook zijn er inmiddels vier huisvakanties geweest, onder andere naar Madrid en Leiden. Sowieso zijn de meeste huisgenoten reislustig, want op de lange gang van de eerste verdieping hangt een wereldkaart vol met foto’s en kaartjes van bezochte bestemmingen. De hechte band tussen de huisgenoten blijkt ook uit de bezoekjes die ze met z’n allen aan de ouders brengen. “Eens in de zoveel tijd gaan we bij ouders van een van de huisgenoten eten.” Daarnaast worden er met enige regelmaat stapavonden georganiseerd, al hebben ze geen stamkroeg. “Meestal ontstaan die avonden spontaan.”

Over twee jaar bestaat het huis honderd jaar. Tijd voor een mooie reünie met alle huisgenoten en om weer appeltaart te komen eten.

[imagebrowser id=164]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.