Hoogleraar Willem Witteveen omgekomen bij crash MH17

Prof. dr. Willem Witteveen van Tilburg Law School was één van de 189 Nederlanders aan boord van vlucht Malysian Airlines MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur. Het vliegtuig werd boven oost-Oekraïne hoogstwaarschijnlijk neergeschoten. Ook de vrouw en dochter van Witteveen kwamen bij de crash om het leven.

[singlepic id=1808 w=465 h=365  float=]

Witteveen werkte vier dagen per week bij het departement Public Law, Jurisprudence en Legal History van de rechtenfaculteit. Witteveen was daarnaast Lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de PvdA. De Eerste Kamer bevestigt het bericht. Voorzitter Ankie Broekers-Knol laat weten ‘diep ontsteld te zijn’.

Departementsvoorzitter Anne Meuwese informeerde vanochtend haar vakgroep. Ze laat weten dat “de collega’s van Willem Witteveen bij het departement Public Law, Jurisprudence and Legal History met grote verslagenheid reageren op het nieuws dat dit hun geliefde collega en zijn vrouw en dochter overkomen is.”

Het College van Bestuur reageert ook:

“Tot ons intense verdriet kregen wij het bericht dat onze collega Willem Witteveen, hoogleraar rechtstheorie en retorica aan Tilburg Law School, bij de vliegramp in de Oekraïne is omgekomen, samen met zijn echtgenote Lidwien Heerkens, die werkzaam is geweest aan de Tilburg School of Humanities (TSH), en hun dochter Marit Witteveen, 2e jaars studente Liberal Arts bij TSH.

Onze collega Willem Witteveen was een academicus pur sang, solidair, een collega in de optimale betekenis van het woord. Willem nam als academicus ook maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich, onder meer als lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, waar hij woordvoeder veiligheid en justitie was. Daarnaast nam hij een groot aantal andere bestuurstaken op zich. Nooit was een beroep op Willem vergeefs.

Willem was sinds 1990 hoogleraar aan Tilburg Law School, en vervulde sindsdien vele taken: founding dean van het Liberal Arts college, vakgroepvoorzitter en lid van vele facultaire en universitaire commissies. Als academicus heeft Willem Witteveen veelvuldig gepubliceerd, vooral op het raakvlak van recht, retorica en politieke theorie.

Ons diepste medeleven gaat uit naar de familie, die wij in deze omstandigheden heel veel sterkte en kracht toewensen, in het bijzonder hun zoon en broer Freek en Willems ouders. Onze gedachten gaan ook uit naar collega’s, medewerkers en studenten die hen hebben gekend. Wij zullen hen zeer missen.”

PvdA-partijleider Diederik Samsom laat weten dat Witteveen “een onschatbare bijdrage heeft geleverd aan de inhoudelijke en politieke koers van de partij.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.