Den Bosch wil investeren in Data Science Graduate School

Den Bosch wil investeren in Data Science Graduate School

De gemeente Den Bosch bespreekt op 3 februari een voorstel om 250.000 euro te investeren in de gezamenlijke Data Science Graduate School van de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University.

In hun voorstel schrijven Burgemeester en Wethouders: “Te verwachten is dat aan de gemeente een substantiële financiële bijdrage zal worden gevraagd. Het ligt dan in de rede dat voor dit plan, dat voor de stad van bovenstedelijk strategisch belang is, een beroep wordt gedaan op het structuurfonds.” Het beroep op dat fonds verloopt in drie fases. Voor de verkenningsfase vraagt het College van B&W de gemeenteraad op 3 februari om een voorbereidingskrediet van 250.000 euro.

Veelbelovend
Vorig jaar was het nog de vraag of de Graduate School realistisch was: dat moest eind 2014 blijken uit een haalbaarheidsstudie. De resultaten daarvan zijn nog niet publiekelijk bekend. Onverminderd wordt het voorstel 3 februari in de Bossche gemeenteraad besproken. Tilburg University laat in een reactie weten dat de resultaten van de haalbaarheidsstudie waarschijnlijk eind deze week komen en ‘veelbelovend’ zullen zijn.

De gemeente Den Bosch gaat zich voornamelijk bezig houden met de huisvesting van de Graduate School. Deze wordt gevestigd in het monument Mariënburg: ‘een waardige herbestemming wat een toegevoegde waarde is voor stad en regio’, schrijft de gemeente. De provincie Noord-Brabant ondersteunt het project vanuit het erfgoedprogramma. De universiteiten zelf willen niet investeren in stenen maar ‘gaan uit van een huursituatie’, aldus de gemeente in haar voorstel aan de gemeenteraad.

‘De betekenis voor ons is groot. Het is goed voor onderwijsklimaat, bedrijfsleven en werkgelegenheid’, schrijft de gemeente. ‘Met de komst van universitair onderwijs krijgen wij een unieke kans om ons te profileren als universiteitsstad’. Bovendien hebben studenten een ‘positieve invloed op de dynamiek van stad en regio en het innovatieve klimaat’. De reeds gevestigde hogescholen in Den Bosch zien ook mogelijkheden. ‘Zowel HAS en AVANS geven op bestuurlijk niveau aan kansen te zien voor samenwerking die ook hun instellingen versterkt door een impuls voor de kwaliteit van opleiding, maar ook door het realiseren van doorstroomprofielen’.

De gemeente wil zich verder ‘waar mogelijk inspannen om verbindingen te leggen met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties’.

Op 1 september werd de gemeenteraad van Den Bosch geïnformeerd over het plan van TiU en TU/e om een Graduate School te vestigen in het Mariënklooster. De Graduate School wordt een gezamenlijk, academisch opleidingscentrum met drie mastertracks: Data Science, Entrepeneurship en Governance.

We spraken rector magnificus Eijlander eerder over de Graduate School en de kans van slagen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.