Stuurgroep BEST opgeheven

De stuurgroep van reorganisatieprogramma BEST (‘Building Excellent Support at Tilburg University’) is opgeheven. Het programmamanagement van BEST rapporteert in het vervolg direct aan Collegevoorzitter Koen Becking.

Dat blijkt uit een notitie (intranet) van het College van Bestuur over de tweede fase van BEST. Het opheffen van de stuurgroep volgt na een vergadering van het Dagelijks Bestuur op 22 januari. Tijdens deze bijeenkomst – waar ook het organisatieconcept teruggetrokken werd – drongen alle vijf fracties er op aan dat Becking voorzitter werd van de stuurgroep. Hij zou de zittende voorzitter – hoogleraar Bas Werker van TiSEM – moeten vervangen. Uiteindelijk is dus besloten de volledige stuurgroep op te heffen. De stuurgroep bestond naast Werker uit: Lawrence Bolte, Theo Camps, Marcel van Ieperen, Hans Georg van Liempd en Miranda Noordermeer.

Het College verklaart het opheffen als volgt: “De activiteiten in de tweede fase [van BEST] vallen veel meer binnen de lijnverantwoordelijkheid van het College en het Programmamanagement dan de eerste, meer op ontwikkeling gerichte fase. Er ontstond daardoor discussie over de precieze rolverdeling tussen de Stuurgroep en het College van Bestuur. Hierover is ook gesproken met het DB van de Universiteitsraad en met de Stuurgroep zelf.”

De kwartiermakers van BEST – Marc Bosma en Hans Dieteren – rapporteren in het vervolg direct aan Becking: “De twee kwartiermakers stemmen daarbij hun werkzaamheden rechtstreeks af met de voorzitter van het College.” Het College sluit zijn notitie af met een woord van dank aan de stuurgroep van BEST: “Het College is zich volledig bewust van en dankbaar voor de enorme inzet die door de leden van de Stuurgroep gepleegd is in dit programma. De afgelopen maanden is er veel werk verzet, waarmee het College en de kwartiermakers in het vervolg van het proces hun voordeel zullen doen.“

De opheffing van de stuurgroep is opvallend. Op 5 december 2014 adviseerde het Dagelijks Bestuur van de universiteit over het budget (250.000 euro) voor de tweede fase van het BEST-programma. Het College van Bestuur was destijds lovend over de stuurgroep. Ze schreef (intranet): “Vastgesteld kan worden dat de huidige stuurgroep onder leiding van Bas Werker prima functioneert. Het ligt daarom voor de hand om deze te verzoeken om door te gaan als stuurgroep voor de tweede fase.”

Marinus Verhagen van Universiteitsraadsfractie Abvakabo reageert als volgt op het opheffen van de stuurgroep: “Wij vinden dit een verstandig besluit van het College. Nu ze hun eigen plan hebben teruggetrokken, zien ze in hoe erg de situatie nu is. De directe leiding van het College is wellicht de enige manier waarop het vertrouwen van de medewerkers in het plan weer terug gewonnen kan worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.