Emile Aarts (TU/e) nieuwe Rector Tilburg University

Professor doctor Emile Aarts, de huidige decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Rector Magnificus van Tilburg University.

De afdeling persvoorlichting van Tilburg University bevestigt de benoeming niet. Het nieuws over de aanstelling van de Rector Magnificus wordt binnenkort wereldkundig gemaakt door de universiteit. Hetzelfde verhaal wordt gehouden door woordvoering van de TU/e. Aarts laat via zijn secretariaat op de Technische Universiteit Eindhoven weten dat het moment nog niet rijp is om zijn benoeming te communiceren: over de feitelijke aanstelling wil hij niets kwijt.

De fracties in de Universiteitsraad zwijgen ook in alle toonaarden. Verstraeten van SAM bevestigt wel dat de fracties maandag een gesprek hebben gehad met de ‘kandidaat-rector’ en dat ze de benoeming hebben goedgekeurd. De keuze voor een bestuurder van de TU/e ligt in de lijn der verwachting. De twee Brabantse universiteiten willen een gezamenlijke data science opleiding opzetten en een gezamenlijke Graduate School in Den Bosch. De keuze voor Aarts lijkt een stap om deze samenwerking te beklinken.

AArts

Emile Aarts (1955) werkte vanaf 1983 dertig jaar lang voor Philips Research. Hij werkte daar in diverse onderzoeks- en managementfuncties. In 2009 werd hij aangesteld als Chief Scientific Officer. In 1991 werd hij parttime professor ‘Computing Science’ aan TU/e. In 2007 werd hij professor Industrial Design.

 

In 2012 stopte Aarts bij Philips om zich fulltime op zijn academische loopbaan te richten. In mei 2012 werd hij decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica. In dat jaar richtte hij ook het Intelligent Lighting Institute aan de TU/e op. Zijn huidige onderzoeksinteresses liggen volgens zijn LinkedIn-pagina op het gebied van Social Innovation Technologies en Open Innovation. Social Innovation is één van de speerpunten van het strategisch plan van Tilburg University.

De huidige Rector Magnificus van Tilburg University, Philip Eijlander, kondigde op 20 november vorig jaar aan zijn tweede termijn niet af te maken. Vijf jaar geleden werd bij Eijlander de ziekte van Parkinson vastgesteld. Sinds 20 november is de universiteit op zoek naar een opvolger. Eijlander zelf sprak in een interview in december de hoop uit dat volgende rector een vrouw zou worden: “Ik denk ook dat het fantastisch zal zijn voor deze universiteit. We worden 87 en er is nog nooit een vrouw rector geweest. Het is hoog tijd dat dat gebeurt.” Maar Eijlander gaf daarbij tevens aan dat hij er zich niet te veel mee wilde bemoeien.

Eijlander gaat na zijn opvolging met sabbatical en keert dan terug naar zijn leerstoel aan Tilburg Law School.

Door: Francine Bardoel en Rik Wassens.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.