Onderwijsprofiel door Universiteitsraad

Het Tilburgse Onderwijsprofiel kreeg vandaag – met uitzondering van fractie TiU-international – een positief advies van de Universiteitsraad. Het profiel bepaalt hoe het onderwijs aan Tilburg University er de komende vijf jaar uit gaat zien.

De meerderheid van de fracties in de Universiteitsraad kon zich goed vinden in het onderwijsprofiel. Alleen TiU-International (twee van de achttien zetels) stemde – ondanks herhaaldelijk aandringen van Rector Magnificus Eijlander – negatief. Voorman Tobias Klein vond de visie onhaalbaar en daarom ongeloofwaardig. Het onderwijsprofiel benadrukt kleinschaligheid en maximeert daarom het aantal studenten in werkgroepen op 40. Daarnaast blijven grotere hoorcolleges natuurlijk mogelijk. Klein: “De kleinschaligheid van de groepen is cruciaal en op sommige faculteiten is dat realiseerbaar, maar niet op TiSEM of TLS- die opleidingen zijn te groot.” Verder vindt de fractie dat de onderwijsvisie op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie niet ver genoeg gaat. Dat maakt een positief advies onmogelijk. Eijlander sneerde: “Ik stel vast dat TiU-International een andere positie heeft dan de vice-decanen onderwijs.”

Verder kreeg het Tilburgse Onderwijsprofiel (TOP) veel complimenten. Hans Haans van werknemersfractie Onafhankelijken merkte op dat Rector Magnificus Eijlander met deze onderwijsvisie zijn ambtsperiode tevreden af kan sluiten. Zijn fractie plaatste wel kanttekeningen bij de financiële haalbaarheid van het plan en vroeg zich af of het profiel wel onderscheidend genoeg was om de dalende studenteninstroom te keren. Eijlander erkende dat branding via ‘onderzoekend’ en ‘academisch’ wellicht niet tot de meeste nieuwe studenten leidt, maar die discussie volgt later: “Eerst intern op één lijn, daarna extern.”

Studentenfractie SAM roemde het streven naar kleinschaligheid en meer flexibiliteit van het plan. Ze waarschuwde het College om te waken voor het verplicht stellen van colleges en de gevolgen voor de beschikbaarheid van werkplekken als een uniform jaarrooster wordt ingevoerd. “De bibliotheek is al zo vol”, aldus Vera Frusch van SAM. In een adviesrapport van de werkgroep-Van Lenning werd het College opgeroepen om meer waardering te tonen voor onderwijs. Fractie SAM kondigde aan zelf haar steentje bij te dragen door volgend jaar een ‘Docent van het Jaar’-verkiezing te starten.

Werknemersfractie Abvakabo was ook enthousiast over het plan, maar had zorgen met betrekking tot de uitvoering. Abvakabo wilde daarom dit najaar een implementatieplan zien met een financiële onderbouwing. Eijlander vond dat krap – ook gelet op zijn opvolging – en stelde voor om dat plan in januari 2016 te presenteren aan de Universiteitsraad. De financiële zorgen deelde Eijlander niet.Alkeline van Lenning wordt als ‘aanjager’ verantwoordelijk voor de implementatie van de onderwijsvisie. Univers sprak haar vorig jaar hierover.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.